Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından dün yayınlanan teknik bir rapora göre, mevcut kanıtlara dayanarak, genel popülasyonda tam aşılanmış bireylere ek aşı dozlarının uygulanmasına acilen ihtiyaç yoktur . Rapor ayrıca, birincil aşılarının bir parçası olarak ciddi şekilde zayıflamış bağışıklık sistemi olan kişiler için ek dozların düşünülmesi gerektiğini de belirtiyor.
Aşı etkinliğine ve koruma süresine ilişkin kanıtlar, AB/AEA'da izin verilen tüm aşıların şu anda COVID-19 ile ilgili hastaneye yatış, ağır hastalık ve ölüme karşı yüksek düzeyde koruyucu olduğunu gösterirken, AB/AEA'da 18 yaşın üzerindeki her üç yetişkinden biri Şu anda hala tam olarak aşılanmış değil. Bu durumda, öncelik, önerilen aşılama kursunu henüz tamamlamamış olan tüm uygun bireyleri aşılamak olmalıdır. Aşılama çabalarını tamamlamak için, fiziksel mesafe, el ve solunum hijyeni gibi önlemleri uygulamaya ve özellikle uzun süreli bakım tesisleri veya hastane koğuşları gibi yüksek riskli ortamlarda, gerektiğinde yüz maskeleri kullanmaya devam etmek de çok önemlidir. şiddetli COVID-19 riski.
Bağışıklık sistemi normal olan kişiler için ek dozlar ile bağışıklık sistemi zayıf olanlar için ek dozlar arasında ayrım yapmak önemlidir. Bazı çalışmalar, ek bir aşı dozunun, aşıya ilk tepkileri düşük olan organ nakli alıcıları gibi bağışıklığı baskılanmış kişilerde bağışıklık tepkisini iyileştirebileceğini bildirmektedir. Bu gibi durumlarda, ek bir doz uygulama seçeneği şimdiden düşünülmelidir. İhtiyati tedbir olarak daha yaşlı ve kırılgan bireylere, özellikle uzun süreli bakım tesislerinin sakinleri gibi kapalı ortamlarda yaşayanlara ek bir doz sağlanması da düşünülebilir.
Avrupa İlaç Ajansı (EMA) şu anda ek dozlarla ilgili verileri değerlendiriyor ve ürün bilgilerindeki güncellemelerin uygun olup olmadığını değerlendirecek . EMA ayrıca rapel dozlarla ilgili verileri de değerlendirecektir.
EMA ilgili verileri değerlendirirken, Üye Devletler destek ilaçlarının ve ek dozların uygulanması için hazırlık planlarını değerlendirebilir.
Aşıların nasıl verilmesi gerektiğine dair tavsiyeler, her AB Üye Devletinde aşı kampanyalarına rehberlik eden ulusal bağışıklama teknik danışma gruplarının (NITAG'ler) ayrıcalığı olmaya devam etmektedir. Bu kuruluşlar, virüsün yayılması (özellikle endişe edilen herhangi bir tür), aşıların mevcudiyeti ve ulusal sağlık sistemlerinin kapasiteleri dahil olmak üzere yerel koşulları hesaba katmak için en iyi konumdadır.
ECDC ve EMA, güçlendiriciler ve ek dozlar hakkında mevcut hale gelen verileri toplamak ve değerlendirmek için birlikte çalışmaya devam ederken, ECDC teknik raporunu güncelleyecektir. Özellikle ağır COVID-19 riski altındaki hassas gruplar ve kapalı ortamlarda yaşayanlar arasında aşı etkinliği verilerinin ve çığır açan enfeksiyonların yakından izlenmesine devam edilmelidir. Bu arada, bir veya daha fazla nüfus grubunda aşı etkinliğinde önemli bir düşüş kaydedilmesi durumunda, Üye Devletlerin aşı programlarına olası adaptasyonlara hazırlanmaları gerekmektedir.
Kaynak : https://www.ema.europa.eu/en/news/ecdc-ema-highlight-considerations-additional-booster-doses-covid-19-vaccines (google çeviri ile çevrilmiştir)