Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
KOLAYLAŞTIRILMIŞ ÖĞRENME BASAMAKLARI 6

KOLAYLAŞTIRILMIŞ ÖĞRENME BASAMAKLARI 6

Fikir Yazıları 09 Haziran 2021 21:51 - Okunma sayısı: 1.315

UĞUR ÖZEREN

KOLAYLAŞTIRILMIŞ ÖĞRENME BASAMAKLARI 6
‘’Hangi eğitim sistemi içinde olursa olsun, teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin öğretmenin öğrenciyle göz göze geldiği bir an vardır. Öğretmenin öğrenciyle göz göze geldiği bu anın çok önemli bir potansiyel gücü vardır.’’
Doğan Cüceloğlu
İlk görsel materyal kullanımını ortaokul ve lise yıllarında hazırladığımız okul gazetesi olarak başlamış bir nesli temsil ediyorum. Dergi ve gazetelerden alınan renkli görsellerin yazılarımız ile buluştuğu koridor panoları ile başlayan heyecanlı bir öğrenme yolculuğuydu. Her hafta için yapılan tolplantılar, işbölümleri ve ve konu ile ilgili dergive gazetelerden aranan görseller ve en önemlisi iyi bir makas…
Zaman hızlı değişiyor, dün hazırladığımız okul gazetelerinin yerini hızla dijital okul gazeteleri, okul bültenleri alıyor. Koridor yerine mail ve sosyal medya adreslerimiz etkili olmaya başladı bile…


Değişim bu pandemi döneminde olsa bile aslında son 10 yılın değişim istekleri zaten bu yönde değil miydi?
Hazırlanan kısa eğitim ve öğretim videoların eğitim ve öğretimdeki önemi ve öğrenmeye etkisi tartışılamaz. Bir ders öncesinde hazırlanmış bir video ile ilgiyi odaklayacağımız gibi merak da uyandırabiliriz. Hatta öğrenme basamaklarını anlatarak online bir yol gösterici haline getirebiliriz. O zaman öğrencilerimizin de artık bu video hazırlama çalışmasında yer alması, hazırlaması için görevler üstlenmesi gerekmiyor mu?
Birbirini destekleyen küçük öğrenme gruplarına verilecek görevler belki de onların ilgi ve yeteneklerini keşfetmelerini kolaylaştıracaktır. Yaparken öğrenme, akran öğrenmesi , işbirliğine dayalı öğrenme , kapsayıcı öğrenme hep birlikte kavram ve beceri gelişimini destekleyen bir öğrenme sürecinin içinde aktif olarak kullanılabilir. Eğitim olanaklarını çoğaltma, sosyal ve kültürel aktivitelere zenginleştirme ve aynı anda ulaşım, öğrencilerimizin öğrenme yararlarını göz önünde bulundurarak öğretim programlarını güncellememizi kolaylaştıracaktır.
Bildiğimiz gibi videolar hem ses, hem görüntü hem de metin içerebilmektedir. Birden çok duyuya hitap etmesi kazanımlarımızın içerikler ile buluşmasını ve öğrenmeye ve öğrenmenin kalıcılığına imkan tanıyan bir kaynak olmasını sağlayacaktır.

Tabi ki öğretmenlerimizin de öğrencilere video hazırlama görevi verirken kendisinin de hazırlanan bu videolar için bir yeni deneyim yaşaması ve uygulaması etkili olacaktır.
Mesela; EdPuzzle, öğretmenlerimizin video içi ölçme değerlendirme işlemleri yapabileceği iyi ve etkin araçlardan biri olabilir. Tek yapmanız gereken EdPuzzle sitesine üye olmak ve Üye olduktan sonra, sınıflarını sisteme ekleyerek daha sonra oluşturacağı veya öğrencilerin oluşturacağı videolu değerlendirme içeriklerini bu öğrencilerinizle paylaşabilir.
Videoyu izlemeleri için öğrencilerine bir süre tanımlayabilir, daha sonra bu videoları kimlerin izleyip izlemediğini, video içindeki sorulara kimlerin cevap verip vermediğini, sınıfın başarı durumunu vb. aklınıza gelebilecek birçok sonucu görmesi mümkün olacaktır.


Bizler öğrenme lideri olarak, buradan elde edeceğimiz verilerle yeni dersler hazırlayabilir, yeni video içerikleri hazırlama görevleri verebiliriz.
Artık kabul etmeliyiz; Okullarımızda eğitim politikaları, öğrenme ortamları, okul kültürü, öğretim programları ve uygulamaları öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına ve farklılıklarına hitap edebilecek şekilde düzenlenmelidir. Eğer öğrenciler okullarımızda kendi bireysel ihtiyaçlarını karşılayacak uygun olanaklara kavuşurlarsa hedeflerine daha rahat ulaşabilirler. Bu yeni öğrenme gelecekte kendilerinin karşılarına çıkacak tüm sorunlara inovatif çözümler bulmasını kolaylaştıracaktır.
‘’İnsanoğlu, hala tüm bilgisayarların en alışılmadık olanıdır.’’
‘’John F. Kennedy’’
Kolaylaştırılmış Öğrenme Basamakları 7’da görüşmek üzere,
Varolun…

Yorumlar (0)

SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Fikir Yazıları
Dil Sızıları 1

Fikir Yazıları15 Kasım 2024 14:59

Dil Sızıları 1

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

Fikir Yazıları12 Kasım 2024 20:27

ÖĞRETMENİN ÖĞRETİCİLİĞİ; PROFESYONEL ÖĞRETİCİLİK

İnsan Hakları Gündemi-3

Fikir Yazıları07 Kasım 2024 18:51

İnsan Hakları Gündemi-3

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Fikir Yazıları04 Kasım 2024 09:34

Devrimin Çoban Yıldızı: Mustafa Necati

Hamam Böceği ve Ben

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 21:01

Hamam Böceği ve Ben

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Fikir Yazıları03 Kasım 2024 20:23

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GERİ DÖNMELİ MİYİZ?

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Fikir Yazıları01 Kasım 2024 21:43

Doğa En Mükemmel Öğretmendir-3

Devlet Aklı ve Eğitim

Fikir Yazıları31 Ekim 2024 01:18

Devlet Aklı ve Eğitim

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Fikir Yazıları28 Ekim 2024 21:13

Kendi Olmayı Başarmak Üzerine

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm

Fikir Yazıları25 Ekim 2024 20:41

Elitler Halka Karşı: Kürt Sorununa Jakoben Çözüm