BÜTÜNLEŞME
Bütünleşme; bireylerin, toplumsal grup ya da geniş toplumsal grupların davranış düzenlemelerindeki vb. durumlarda ya da değişik düşüncelerde olup, çatışan bireylerin uyumlulaşıp birleşmeleri sürecine verilen isimdir.
Ancak toplumumuzda tam olarak bütünleşmeden bahsetmek güçtür. Ülkemizdeki sosyal karışıklıkların nedeni bütünleş-menin sağlanamamasında yatmaktadır. Başka bir ifadeyle, toplumsal kurumlar arasında bütünleşmenin sağlanmasının sağlıklı toplum için önemi büyüktür. Örneğin, aile içi eğitim, okul eğitimi ile uyumlu mu? Değerlendirmek gerekir.
Ailelerde verilen eğitim ile okullardaki eğitim arasında eşgüdüm sağlanmadıkça eğitim sistemimizin etkili olması mümkün değildir.
Diğer taraftan; okullarda çocuklarda etkili sosyalleşme çabalarına hız verilirken, aile içindeki tutarsız davranışlarla istenilen gelişmeyi sağlamak mümkün değildir. Öyle aileler var ki okulda verilen eğitimin amaçlarına, değerlerine inanmamak-tadırlar. Böyle bir anlayışın engellediği bütünleşmeden etkili bir eğitimden bahsetmek mümkün mü?
Okullarda verilen eğitim demokratik olmak zorundadır. Ancak, halen otoriter bir eğitim yapısı ile okulların yönetildiğini görmekteyiz. Yine, ailelerde çocuklar fiziksel, şiddete maruz kalmaktadır. Aile yapısının böyle olduğu bir toplumda demokratik yönetime katkı sağlanabilir mi?
Bu nedenle; öğretmenler sınıflarına demokratik ikilim yaratmak için şunları yapmak zorundalar:
1. Öğretmen kişisel bakımdan kendisini geliştirmelidir.
2. Öğretmen ekonomik, sosyal olaylara ve çevre sorunlarına duyarlı olmalıdır.
3. Öğretmen alan ve sınıf yönetiminde yeterli olmalıdır.
Öğretmen, kültürel açıdan kendisini geliştirmiş olmalıdır.
HASAN GÜNEŞ