Nirvana Sosyal

Anasayfa Künye Danışmanlar Arşiv SonEklenenler Sosyal Bilimler Bilimsel Makaleler Sosyoloji Fikir Yazıları Psikoloji-Sosyal Psikoloji Antropoloji Tarih Ekonomi Eğitim Bilimleri Hukuk Siyaset Bilim Coğrafya İlahiyat-Teoloji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Felsefe-Mantık Ontoloji Epistemoloji Etik Estetik Dil Felsefesi Din Felsefesi Bilim Felsefesi Eğitim Felsefesi Yaşam Bilimleri Biyoloji Sağlık Bilimleri Fütüroloji Edebiyat Sinema Müzik Kitap Tanıtımı Haberler Duyurular İletişim
EĞİTİM NEREYE GİDİYOR!

EĞİTİM NEREYE GİDİYOR!

Yaşam Bilimleri 01 Mart 2021 17:28 - Okunma sayısı: 2.472

KADİR BAYŞU

EĞİTİM NEREYE GİDİYOR!
Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. (Herakleitos)
İnsan, toplum, çevre ve dünya öyle hızlı bir değişim içinde ki takip etmek artık gerçekten çok güç. Bu değişimler bazen planlı bazen de istem dışı yaşanıyor. Bu değişimlere sebep olan etkenlerden bazıları insanların elinde, bazıları da değil. İnsanoğlu, tarih boyunca her mücadeleden güçlenmiş olarak çıkmış. Son olarak da görünmeze karşı mücadelesinde bir yılı devirmiş bulunmakta. Ne kadar daha bu görünmez ile mücadele edeceğimizi ise kestiremiyoruz.
Geçtiğimiz Ağustos ayında, heyecanla başladığımız eğitim öğretim süreci, vaka sayılarının artması ile birlikte, Kasım ayında tekrar eski günlere dönmemize neden olsa da, biz eğitimciler umutlarımızı bahar aylarına bırakmıştık. Şubat ayı ile birlikte yeşeren umutlar, okulların asıl sahipleri için hazırlanmış, ancak görünmez virüs, kuralsız insanlar yüzünden bulaşmaya ve korkutmaya devam etmişti. Bu günlerde ise sayılar artıkça tedirginlik artıyor, sağlık personelinin mücadelesi her geçen gün zorlaşıyor.
Bu süreçte sosyal medyada paylaşılanlardan anladığımız kadarıyla toplumun ikiye ayrıldığını görüyoruz. Okullar “açılsın” diyenler ve “hayır, açılmasın hala riskli” diyenler. Öğrenciler de aynı şekilde. Evde rahatı yerinde olanlar, okula gitmek istemeyenler, ev halkı tarafından gönderilmeyecek, risk grubunda olan bir grup, diğer tarafta açılma tarihi öncesinde çantasını hazırlayıp arkadaşları ile planlar yapan ve okula gelmek isteyen başka bir grup.
Özellikle son günlerde; okulların bir açılacak, bir kapanacak söylemlerinden dolayı genç beyinleri hayal kırıklığına uğrattık. Küçük kalplerde ümitsizlikler, çaresizlikler, geleceğe yönelik karamsar düşünceler oluşturduk. Sevgili çocuklarımız; bu durumu yönetemeyen, istişare etmeden yazı çıkaran, kendi çıkarlarına göre hareket eden insanlar yüzünden sizleri hayal kırıklığına uğrattık. Sizlerden ne kadar özür dilesek azdır. Milli Eğitim Bakanımız da bu durumdan dolayı özür diledi.
Hepinizden Çok Özür Dileriz!
Bilmiyoruz, belki de istenen bu! Çocuklarımızın okuldan uzak durması ile birlikte bireyselleşmesi ve dijital bir toplum oluşturulması isteniyor. Son 30 yıldır filmlere konu olmuş, insan ve robotun birlikte yaşamaya alıştırıldığı, zihinlere doz doz işlenmeye çalışılan belki de bu! Belki de "insanın artık insana ihtiyacı yok" mesajı veriliyor. "Sosyalleşmeye gerek yok kendine bir hayvan ve bir robot edin ve hayatını devam ettir. Yaşadığın yerden istediğini sipariş et, istediğin bilgiye zaten ben sana ulaşma izni vereceğim" deniliyor. Hatta dünyanın böylece daha iyi yönetileceğini düşünenler bile var. Maalesef korku psikolojisi ile sindirilen zihniyetler geçmişi unutmuş görünüyor. Dünya Savaşlarını, salgınları, felaketleri, ölümleri…
İnsan, insan için var. İnsan varsa insanın varlığının anlamı var. Bunun içinde doğum da var, ölüm de var. Zorluk da var, heyecan da var, korku da var, sevinç de var…
Okulların artık farklı bir yöne doğru evrildiğini düşünüyorum. Çocuklarımız anladı ki okula gitmeden de öğrenilebiliyoruz. Belki de hem yüz yüze hem de uzaktan eğitim bundan sonra da devam edecek. Okula geliş sebepleri ve okulda kazanacakları beceriler farklılaşacak. Okullar, öğretim programları aracılığı ile artık çocuklarımızın sosyal ve duygusal becerilerine odaklanacak. Bu becerilerin geliştirilmesi için yeni planlamalar yapılacak.
Eğitimcilerin çok hızlı bir şekilde sosyal-duygusal becerilerin geliştirmesi konusunda eğitimlere alınması gerektiğini düşünüyorum. Sınıf içi ve sınıf dışı etkinliklerin değişimi kaçınılmaz artık. Sadece kitap takip eden ya da sadece soru çözdüren öğretmenler bu becerileri geliştiremezler. Türkiye’de bunun önemini bilen ve gören eğitimciler, 17 Nisan Cumartesi günü "Eğitim Liderleri" Zirvesinde bir araya gelecekler. Online yapılacak olan bu zirveye tüm eğitim camiasını bekliyoruz.
Bugün 1 Mart 2021 Pazartesi.
Yeni bir günün, yeni bir haftanın, yeni bir ayın ve yeni bir mevsimin başlangıcı. Her yeni gün yeni umutlar demektir.
Umutlarınız hiç bitmesin Sevgili Öğrenciler!
Sizleri anlayan, geleceği dert edinen, eğitimin önemini ve değerini bilen, sürekli mücadele eden çok insan var.
Saygılarımla.
Kadir BAYŞU

Yorumlar (4)

Cemil KURT - 21 Mart 2021 14:23

Dünyanın yeni bir süreci, eğitime dair yeni PİN kodları. İyi okumak gerekir... Yeniden değerlendirmek lazım... Kaleminize sağlık Hocam...

Kadir Bayşu - 08 Mart 2021 21:39

Çok teşekkür ederim.

Meral Tıraş - 07 Mart 2021 17:55

Her öğrencinin iyi bir öğretmene ihtiyacı var. Çok güzel anlatmışsınız öğretmenim.

Nuran Kara - 03 Mart 2021 23:33

Dünya gerçekten çok hızlı değişiyor. Eğitim alanında da. Ben yine de umudumu kaybetmek istemiyorum. Okullar açılacak.
SON EKLENENLER
ÇOK OKUNANLAR
DAHA ÇOK Yaşam Bilimleri
Dijital Bağımlılığın Gölgesinde Yeni Bir Dönem

Yaşam Bilimleri06 Eylül 2024 21:52

Dijital Bağımlılığın Gölgesinde Yeni Bir Dönem

PROF.DR. TUNCAY DİLCİ İLE ‘’ YAPAY ZEKA VE SOSYAL İŞLEVİ” ÜZERİNE SÖYLEŞİ

Yaşam Bilimleri12 Mayıs 2024 16:39

PROF.DR. TUNCAY DİLCİ İLE ‘’ YAPAY ZEKA VE SOSYAL İŞLEVİ” ÜZERİNE SÖYLEŞİ

PROF.DR. TUNCAY DİLCİ İLE ‘’ YAPAY ZEKÂNIN GELİŞİMİ” ÜZERİNE SÖYLEŞİ

Yaşam Bilimleri05 Nisan 2024 09:15

PROF.DR. TUNCAY DİLCİ İLE ‘’ YAPAY ZEKÂNIN GELİŞİMİ” ÜZERİNE SÖYLEŞİ

PROF.DR. TUNCAY DİLCİ İLE ‘’ YAPAY ZEKA VE SOSYAL YAŞAM” ÜZERİNE SÖYLEŞİ

Yaşam Bilimleri11 Mart 2024 22:59

PROF.DR. TUNCAY DİLCİ İLE ‘’ YAPAY ZEKA VE SOSYAL YAŞAM” ÜZERİNE SÖYLEŞİ

PROF.DR. TUNCAY DİLCİ İLE ‘’ YAPAY ZEKA VE EĞİTİM” ÜZERİNE SÖYLEŞİ

Yaşam Bilimleri19 Şubat 2024 18:22

PROF.DR. TUNCAY DİLCİ İLE ‘’ YAPAY ZEKA VE EĞİTİM” ÜZERİNE SÖYLEŞİ

PROF.DR. TUNCAY DİLCİ İLE ‘’ YAPAY ZEKA VE ETKİLERİ” ÜZERİNE SÖYLEŞİ

Yaşam Bilimleri18 Ocak 2024 10:17

PROF.DR. TUNCAY DİLCİ İLE ‘’ YAPAY ZEKA VE ETKİLERİ” ÜZERİNE SÖYLEŞİ

YOKLUĞUN ÇIĞ DÜŞÜREN SESSİZLİĞİ

Yaşam Bilimleri21 Ağustos 2021 20:31

YOKLUĞUN ÇIĞ DÜŞÜREN SESSİZLİĞİ

Kontrolsüz Göçler ve bedeli ! Afganlılar Türkiye’ ye uyum sağlar mı?

Yaşam Bilimleri26 Temmuz 2021 19:14

Kontrolsüz Göçler ve bedeli ! Afganlılar Türkiye’ ye uyum sağlar mı?

ARI DİLİM DURU DİLİM TÜRKÇEM – 2

Yaşam Bilimleri30 Mayıs 2021 12:39

ARI DİLİM DURU DİLİM TÜRKÇEM – 2

EĞİTİMDE KELEBEK ETKİSİ

Yaşam Bilimleri27 Mayıs 2021 07:29

EĞİTİMDE KELEBEK ETKİSİ