Anasayfa Künye Danışman ve Editörler Son Dakika Arşiv FacebookTwitter
Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi Güncel Eleştirel Sosyal Bilimler Platformu

MEB UZAKTAN EĞİTİMİ DEĞIL, OKULLAŞMAYI PLANLAMALIDIR

ZAFER İNCEBACAK

Kategori: Fikir Yazıları - Tarih: 04 Eylül 2020 19:15 - Okunma sayısı: 1.095

MEB UZAKTAN EĞİTİMİ DEĞIL, OKULLAŞMAYI PLANLAMALIDIR

MEB UZAKTAN EĞİTİMİ DEĞIL, OKULLAŞMAYI PLANLAMALIDIR
Salgının birkaç yıl sürebilir, fakat birkaç yıl hayatı durduramayız. MEB salgın sürecinde uzaktan eğitimi bir seçenek olarak sundu. Koronavirüsün hızla yayıldığı bir süreçte başka çare de yoktu. Hayatta kalmanın yolu evde kalmaktan geçiyordu. Öncelik hayatta kalmaktı. Bakanlığın bu dönemde uzaktan eğitimi yürürlüğe koyması en zor koşullarda bile eğitimden vazgeçilmeyeceği mesajının topluma verilmesi bakımından anlamlı ve önemliydi. Bakanlık uzaktan eğitimi örgün eğitimin yerine koymadığını uzaktan eğitim süreci sınav kapsamımdan çıkararak ve başarı değerlendirmesi yapmayarak ortaya koymuştur. Doğru olan da budur.

Salgın bir süre daha devam edeceğinden hareketle nasıl bununla yaşamayı öğrenmek adına normalleşme sürecine geçildiyse eğitimde de aynı adımlar atılmalıydı. Bakanlık bazı zorunlu adımları atmak zorundaydı. Bu dönemde önceliğimiz kalabalık sınıfların önüne geçmek ise okul ve derslik ihtiyacına çözüm bulunmalıydı. Tekli eğitimi ikili eğitime döndürmek de uzaktan eğitim yoluyla devam etmek de çözüm değildir.

MEB kısa ve orta vadeli olarak 15 öğrenci üzerinden okul ve derslik ihtiyacını saptamalı, kaynaklarını okullaşmaya ayırmalıdır.

Bazı vakıf ve derneklerle yapılan protokoller iptal edilmelidir.

Özel okullara teşvik uygulamasına son verilmelidir.

Öğrencisi olmadığı için kapanma durumunda olan ve kapanmış olan köy, mahalle okulları açılmalı, ihtiyacına göre ilkokul ve ortaokul olarak varlıklarını sürdürmelerine olanak sağlanmalıdır.

İl Millî Eğitim Müdürlükleri muhtarlarla işbirliği hâlinde okul alım sahalarını kalabalık okullardan öğrencisi az olan okullara öğrenci aktaracak biçimde güncellemelidir.

Bakanlık İmam Hatip Ortaokulu ve Lisesi saplantısından kurtulmalı, yeterli öğrencisi olmayan İmam Hatip Ortaokulu ve Liselerini ihtiyaç duyulan okul türüne dönüştürmelidir.

MEB yeni yapacağı okullarda yatay mimariyi tercih etmeli, spor salonu, kantin, yemekhane, çok amaçlı salon gibi alanlar tek bina içine sıkıştırılmamalı, ayrı binalar hâlinde inşa edilmelidir. Her binanın giriş ve çıkış için çift merdiveni olmalıdır.
Atılabilecek birçok adım atılmamış, hazırız demekle yetinilmiştir. Gelinen noktada maske ve dezenfektanın bile bulunmadığı yüzbinlerce okul ortada duruyor. Uzaktan eğitim mi? Ta bir facia...

& quot;

& quot;

& quot;

& quot;

Yorumlar (0)
EN SON EKLENENLER
BU AY ÇOK OKUNANLAR
Diğer Fikir Yazıları Yazıları