Anasayfa Künye Danışman ve Editörler Son Dakika Arşiv FacebookTwitter
Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi Güncel Eleştirel Sosyal Bilimler Platformu

Die Welle (Tehlikeli Oyun) (2008)

Orijinal İsmi: Die Welle (Tehlikeli Oyun) (2008) Süre: 107dk Tür: Dram , Gerilim Yönetmen: Dennis Gansel Senarist: Dennis Gansel , Peter Thorwarth Oyuncular: Jürgen Vogel,Max Riemelt,Jennifer Ulrich,Jacob Matschenz,Frederick Lau Yapımı: 2008 - Alm

Kategori: Sinema - Tarih: 09 Haziran 2020 16:21 - Okunma sayısı: 4.058

Die Welle (Tehlikeli Oyun) (2008)


Orijinal İsmi: Die Welle (Tehlikeli Oyun) (2008)
Süre: 107dk
Tür: Dram , Gerilim
Yönetmen: Dennis Gansel
Senarist: Dennis Gansel , Peter Thorwarth
Oyuncular: Jürgen Vogel,Max Riemelt,Jennifer Ulrich,Jacob Matschenz,Frederick Lau
Yapımı: 2008 - Almanya
Konusu:
Üçüncü Hare, adlı Morton Rhue’nin ‘Die Welle’ isimli romanından yaşanmış bir deneyi konu alan film, sinemaya uyarlanmıştır. 1967 yılında Kaliforniya'da yaşanmış gerçek bir olayı günümüz Almanya'sına uyarlayan film,
Otokrasi dersini anlatan öğretmen bunu hedeflediği proje ile sınıf üzerinde uygulamaya çalışır. Davranış değiştirme süreçleri; itaat, uyma ve iknadır.“Disiplin aracılığıyla güç, Birlik aracılığıyla güç” ve ‘’Eylem aracılığıyla güç’’ gerçekleşerek hedefe ulaşılır. Hedefe ulaşmak için her yol mübâhtır.
Sınıf, bunu kendi içinde başta farklı fikirlerini savunan bireylerden oluşan bir grup oluşturarak deneyimler. Bir grubu diğerlerinden ayıran, onun kimliğini oluşturan unsurları üyeleri tarafından kabul edilir. Birey olarak kalmak isteyenler gruba dahil olmazlar. Çünkü grup, bir süre sonra üyelerinin kendine ait fikirlerinin kalmadığı, onları anlatan tek tip kıyafet, slogan, hedef gibi değerlere sahip olur. Artık grup üyeleri birbirine benzemiştir birbirine uyum sağlamıştır özgünlüklerini yitirmiştir. Kendilerine benzemeyenleri de ötekileştirilmiş veya kendisi için tehlike görüp yok etmeye çalışmıştır.
Film itaat sürecindeki kişinin kötü dediğimiz işleri kendini zorlamadan gerçekleştirirken bulabileceğini gösteren Milgram deneyini işler.
Uyma sürecindeki, kişi ya da grupla özdeşleşmeyi Zimbardo'nun Hapishane deneyini hatırlatır. Girdiği rolü benimseyen ve artık o gibi davranan kişileri yansıtır.
Sınıfı küçük bir grup, okulu büyük bir grup toplumu da onlardan oluşan bireylerin oluşturduğu en büyük grup olarak düşünürsek istendik davranış değişikliği ile iyi insan yaratan okul, sosyal etki süreçlerini çok iyi yerine getirmektedir.
İyi öğrenci sınıf ve okul kurallarına uyandır, bu da düzenin sorunsuz işleyişi için iyidir. Ancak hümanist filozof ve psikologlar, itaatin özgürleşmenin engelli olduğunu kabul ederler.
Filmde sosyal etkinin, bireysel ve toplumsal hayat üzerinde nasıl bir dönüştürücü rolü olduğunu anlatıyor.
Dennis Gansel, bu filmle İstanbul Uluslararası Film Festivali'nde "jüri özel ödülü"ne layık görülmüştür.

Yorumlar (0)
EN SON EKLENENLER
BU AY ÇOK OKUNANLAR
Diğer Sinema Yazıları
Platon'un Kamerası

Sinema 02 Temmuz 2024

Platon'un Kamerası