Anasayfa Künye Danışman ve Editörler Son Dakika Arşiv FacebookTwitter
Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi Güncel Eleştirel Sosyal Bilimler Platformu

ÖĞRETİM SİSTEMLERİNİ YENİDEN Mİ PLANLAYALIM?

Öğretim sistemi

Kategori: Eğitim Bilimleri - Tarih: 31 Ekim 2024 11:46 - Okunma sayısı: 723

ÖĞRETİM SİSTEMLERİNİ YENİDEN Mİ PLANLAYALIM?

ÖĞRETİM SİSTEMLERİNİ YENİDEN Mİ PLANLAYALIM?

Uğur Özeren: Sayın Prof. Dr. Murat Gökalp kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz?

Prof. Dr. Murat Gökalp:

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim bilimleri bölümü öğretim üyesiyim. Eğitim Bilimleri bölüm başkanlığını yürütmekteyim. Samsun, Sinop, Erzurum ve Kırgızistan’daki Üniversitelerde 35 yıldır görev yapmaktayım. Evli ve 2 çocuk babasıyım. Eğitim alanında 100 den fazla uluslararası yayınlanmış makalem, bildirim var. 7 kitap yazdım.9 proje yürüttüm. Çalışmalarımın ana teması öğrenci merkezli eğitim öğretim tasarlamak ile ilgili.

Uğur Özeren: Sayın Prof. Dr. Murat Gökalp, Dünya hızlı bir teknoloji değişimi yaşarken, ticaret, sosyal yaşam, ekonomi yeniden planlanıyor. Eğitim ve öğretim de yaşanan bu değişimlerden hızla etkilenerek farklı bir yola doğru evrilmeye başladı. Öğrenme programları ve öğretim teknikleri bu değişimin etkisiyle farklı yollar denemeye başladılar.

Okullarımız yeni dönemi nasıl karşılamaları gerekiyor?

Prof. Dr. Murat Gökalp:

Okullar kendilerini hızla güncellemeliler,Öncelikle eğitim programlarına yapay zeka Öğretim programları eklenmeli. Temel seviyede algoritma ve yapay zeka konuları ilkokuldan itibaren verilmelidir. Lise ve üniversite düzeyinde ise veri bilimi, makine öğrenmesi ve derin öğrenme gibi ileri konulara ağırlık verilebilir.

Öğrenci performansını ölçen, bireysel ihtiyaçlara göre uyarlanan yapay zeka tabanlı öğrenme platformları kullanılabilir. Bu sayede öğrenciler kendi hızlarına göre ilerleyebilir ve eksik oldukları alanlarda ekstra destek alabilir.

Ödev, sınav değerlendirmeleri ve geri bildirim süreçlerinde yapay zeka çözümlerinden faydalanarak öğretmenlerin iş yükü azaltılabilir, böylece öğretmenler öğrencilere daha fazla birebir zamanayırabilir.

Uğur Özeren: Sayın Prof. Dr. Murat Gökalp,Öğrencilerimizin öğrenme sürecini izleme ve kişiselleştirilmiş eğitim sunma fırsatı sağlarsak öğrenme süreci nasıl etkilenir?

Prof. Dr. Murat Gökalp:

Öğrencilerin öğrenme süreçlerini izleyebilmek için süreç temelli ölçme ve değerlendirme yaklaşımı kullanılmalıdır. Dereceli puanlama anahtarları kullanılarak öğrencilerin öğrenme-öğretme süreçleri somutlaştırılarak öğrenme eksikleri yapay zeka platformları araçlarıyla öğrenilir ve gerekli tedbirler alınarak daha başarılı bir öğrenme süreci yönlendirilmiş olur.

Uğur Özeren: Akıllı Okullar, klasik eğitimin kanıtlanmış başarılı yönlerinin, eğitim bilimi ve teknolojideki inovasyonların üstün imkanlarıyla sentezlenerek hazırlandığı bir eğitim kurumları olursa öğrenciler nasıl etkilenir?

Prof. Dr. Murat Gökalp:

Öğrencinin öğrenme hızına, zayıf olduğu konulara ve güçlü yanlarına göre ders materyalleri sunan yapay zeka destekli platformlar kullanılabilir. Bu sayede her öğrenci kendi ihtiyaçlarına göre özelleşmiş bir öğrenme süreci yaşar.

Yapay zeka, öğrencinin öğrenme sürecinde hangi aşamada olduğunu ve hangi alanlarda zorlandığını belirleyebilir. Öğretmen, bu veriler sayesinde hangi öğrencinin hangi konuda daha fazla yardıma ihtiyaç duyduğunu net bir şekilde görebilir.

Öğrencilerin çözümlediği soruları veya tamamladığı görevleri analiz ederek anında geri bildirim sağlayan yapay zeka sistemleri, yanlış anlamaları veya eksikleri hızlıca düzeltebilir, böylece öğrenci, hatalarını öğrenme sürecinin bir parçası haline getirir.

Uğur Özeren: Öğretim deyapay zeka öğrenmeyi desteklemek ve öğretim, değerlendirme, sınıf yönetimi, idari işler, öğretmen görevleri ve okul yönetimi gibi çok farklı alanlarda da etkin şekilde kullanılırsa Öğretmen yetiştirme programları nasıl değişime uğrar?

Prof. Dr. Murat Gökalp:

Yapay zeka, öğretmen adaylarının güçlü ve zayıf yönlerini analiz ederek onlara özel eğitim planları oluşturabilir. Örneğin, adayın pedagojik bilgi konusunda güçlü ama teknoloji kullanımında eksik olduğunu belirleyip bu alanda daha fazla eğitim almasını sağlayabilir.Eğitim sürecinde yapılan uygulamalı dersler veya örnek öğretim senaryoları yapay zeka tarafından analiz edilerek öğretmen adaylarına anlık geri bildirim sağlanabilir. Bu geri bildirimler, adayların hatalarını daha hızlı fark etmelerini ve düzeltmelerini sağlar.Gerçek sınıf ortamında karşılaşabilecekleri senaryoları yapay zeka tabanlı simülasyonlarla deneyimlemeleri sağlanabilir. Böylece öğretmen adayları farklı öğrenci profilleriyle baş etme, disiplin sağlama, karmaşık sınıf yönetimi durumlarını yönetme gibi konularda pratik yapabilir.Öğretmen adaylarına, yapay zeka araçlarını ve yazılımları kullanma konusunda uygulamalı eğitimler verilebilir. Özellikle eğitimde kullanılan yapay zeka araçlarının öğretim süreçlerine nasıl entegre edileceği ve bu araçların öğrenme çıktılarına etkisi öğretilmelidir.

Uğur Özeren: Yapay zeka öğrencilerin öğrenme sürecini daha da geliştirmek için sınav hazırlık gruplarında eğitim koçu ve planlama yardımcısı olarak kullanılıyor. Yapay zeka ile öğrencilerin öğrenme stilleri, becerileri ve ihtiyaçları belirlenerek, daha özelleştirilmiş bir öğrenme deneyimi sunulurken öğrencilerin zayıf yönlerini tespit ederek onlara daha fazla pratik yapma imkanı sağladığı biliyor. Bu sistemin okullarda uygulanması öğrenme sürecini nasıl olumlu etkiler?

Prof. Dr. Murat Gökalp:

Yapay zeka, öğrencilerin öğrenme hızı, güçlü ve zayıf yönleri, ilgi alanları ve öğrenme stillerini analiz edebilir. Bu verilerden hareketle, her öğrenci için özel olarak hazırlanmış bir eğitim planı sunarak, her öğrencinin ihtiyaçlarına göre bireyselleştirilmiş bir öğrenme deneyimi sağlar.Geleneksel planlamalar sabitken, Yapay zeka, destekli planlar dinamik olup, öğrencinin gelişim hızına ve yeni öğrenme durumuna göre anlık olarak güncellenebilir. Bu, öğrencinin öğrenme sürecine daha hızlı uyum sağlamasını ve eksik olduğu alanlara daha fazla odaklanmasını sağlar.Eğitim koçları, Yapay zeka, yardımıyla öğrencilerin akademik ve kişisel gelişimlerini daha detaylı bir şekilde takip edebilir. Örneğin, öğrencinin hedeflerine ne kadar yaklaştığı veya hangi alanlarda daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğu konusunda koçlara anlık geri bildirim sunar.Yapay zeka, tabanlı sistemler, öğrencilerin duygu durumlarını analiz edebilir. Örneğin, metin tabanlı analizlerde veya yüz ifadesi analizi teknolojilerinde öğrencilerin stres, kaygı veya motivasyon eksikliği yaşayıp yaşamadığını tespit edebilir. Eğitim koçları bu bilgilere göre öğrencilerin moral ve motivasyonunu artırmaya yönelik adımlar atabilir.Öğrencilerin becerilerine ve ilgi alanlarına göre özelleştirilmiş meslek önerileri sunan Yapay zeka,, öğrencilerin bilinçli kariyer kararları almasına yardımcı olur. Koçlar, bu bilgiler doğrultusunda öğrencinin kariyer hedeflerini netleştirmesine yardımcı olabilir.

Uğur Özeren: Değerli hocam Prof. Dr. Murat Gökalp eklemek istedikleriniz var mı? Son kısımda neler söylemek istersiniz?

Prof. Dr. Murat Gökalp:

Eğitim- öğretimde en önemli unsur insan kaynağıdır. Öğrenme – öğretme süreci bir yolculuk, bu yolculuğun rehberi öğretmen bilginin hamalı ve sorumlusu öğrenendir. Dünyanın en iyi yapay zeka sistemlerini getirelim onu iyi yönetemezsek hiçbir anlam ifade etmez. En önemli ve değerli olan donanımlı öğretmenlerin sağlıklı iletişimleri ve doğru yönlendirmeleridir. Yapay zekayı planlı kullanabilirsek zamandan tasarruf eder, öğretim materyallerinin ulaşılamazlığını ve maddi yükünü ortadan kaldırmış oluruz.

Uğur Özeren: Prof. Dr. Murat Gökalp değerli görüşlerinizi bizimle paylaştığınız için hem Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi ailesi adına hem de okuyucularımız adına çok teşekkür ederiz.

Yorumlar (0)
EN SON EKLENENLER
BU AY ÇOK OKUNANLAR
Diğer Eğitim Bilimleri Yazıları