Anasayfa Künye Danışman ve Editörler Son Dakika Arşiv FacebookTwitter
Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi Güncel Eleştirel Sosyal Bilimler Platformu

Özsaygı Düşüklüğü ve Yalnızlaşma

Hasan Güneş

Kategori: Psikoloji-Sosyal Psikoloji - Tarih: 14 Ekim 2024 20:42 - Okunma sayısı: 28

Özsaygı Düşüklüğü ve Yalnızlaşma

Öz saygı, kişinin kendine yönelik değerlendirme, kabul etme ve saygı duyma yeteneğidir. Bu bireyin kendi değerini tanıması, kendini sevmesi, kendi sınırlarını belirlemesi ve kendine güvenmesi anlamına gelir. Öz saygı sağlıklı bir benlik kavramıyla ilişkilidir(17 Haziran 2023 Google). Bir insanın kendine saygısı yoksa en başta söylenmesi gereken aktif bir hayatının olmayacağıdır. Aktif olmamak pasiflik o da bağımlılığı beraberinde getirir. Böylece kişi kendisine yabancılaşarak yalnızlaşabilir.

Kuşkusuz bir insanın öz saygı eksikliğinin belirtilerine değinmek gerekmektedir. En başta söylenmesi gereken bu tip kişilerin girişimcilik özelliklerinin olamayacağı yönünde olamayacaktır. Böyle olunca da öz saygı gösteremeyen iyi bir yetişkin nitelediklerine sahip olamayacağı yönünde olacaktır.

Diğer taraftan; öz saygı düşüklüğü çeşitli patolojik bozuklukların yaşanmasına neden olabilir. Depresyon vb. bunların başında gelmektedir.

Depresyon, kişilerin kendini psikolojik olarak iyi hissetmediği, çok uzun süreler devam edebilen ve günlük hayatı etkileyen bir rahatsızlıktır. Belirtileri arasında ise motivasyon düşüklüğü, değersizlik hissi, kötümserlik mutsuzluk duygusu, ölüm ve intihar düşünceleri depresyonun belirtilerindendir(https://www. Güven.com tr-saglık rehberi_ depresyon…)

Diğer taraftan öz saygı eksikliği kişinin kendisi olmasını engelleyecek ve birey olması engellenecektir. Bu durum yabancılaşma ve yazlnızlık nedenidir. Çünkü kişi duygu ve düşüncelerini yaşayamamaktadır.

Yine kötü bir çocukluk dönemi, bir travma yaşamak; başarısızlık, negatif iç sesin verdiği öz saygının nedenlerindendir. Bu anlayışın

yanında öz saygı sahibi kişilerin davranışları şu şekildedir: kendine güvenen, gerektiğinde hayır diyebilen; güçlü yanları yanında zayıf yönlerini bilendir.

Yorumlar (0)
EN SON EKLENENLER
BU AY ÇOK OKUNANLAR
Diğer Psikoloji-Sosyal Psikoloji Yazıları