Anasayfa Künye Danışman ve Editörler Son Dakika Arşiv FacebookTwitter
Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi Güncel Eleştirel Sosyal Bilimler Platformu

ÇEVREYLE ANLAMLI BİRLİKTELİK

Hasan Güneş

Kategori: Fikir Yazıları - Tarih: 27 Aralık 2023 21:07 - Okunma sayısı: 474

ÇEVREYLE ANLAMLI BİRLİKTELİK

ÇEVREYLE ANLAMLI BİRLİKTELİK

Bireyin öncelikle çevreyle anlamlı birlikteliğinin ne anlama geldiğinin tespit edilmesi gerekmektedir. Özellikle bu konunun psikolojik olgunluk ile bağlantısının belirlenmesi önemlidir.

Bilindiği üzere insan sosyal bir varlıktır. Bu nedenle, normal koşullar altında birey, çevrenin beklentilerine cevap vermek zorundadır. Örneğin, bireyin çevreye karşı yurttaşlık görevini yerine getirmeksizin çevreyle anlamlı birliktelik kurması mümkün değildir. Aksi bir süreç bireyin psikolojik olgunluğunu zafiyete uğratacaktır. Çünkü çevreyle anlamlı bir ilişki kurmak, özellikle sosyal ihtiyaçların karşılanması psikolojik olgunluk ile ilgilidir.

Aslında burada tartışılması gereken şey bireyin çevreyle anlamlı ilişki kurarken ne gibi stratejileri takip etmesi gerektiğidir. Bu konuda söylenecek ilk şey, normal koşullar altında çevrenin bireyden beklentilerinin neler olacağının belirlenmesidir. Birey bu anlayış içinde dikkatli bir ihtiyaç analizi yapmak zorundadır. Bu analiz toplumun genel çıkarlarına uygun olmalıdır. Yine, birey ihtiyaç analizi yaptıktan sonra ne yapacağını belirlemelidir. Başka bir ifadeyle, ihtiyaç analizinden sonra tolumu neyin beklediğini belirlemek gerekmektedir.

Kuşkusuz,bireyler toplumun ihtiyaçlarına karşı bireysel olduğu gibi ortak stratejiler geliştirebilirler. Yine, çevreyle anlamlı birliktelikte kişinin yurttaşlık görevlerini yerine getirip getirmemesi de önem taşımaktadır. Yurttaşlık görevleri arasında kurallara uymak ve seçme, seçilme yaşantılarının ayrı yeri ve önemi bulunmaktadır. Aslında, bireyin toplumla anlamlı birlikteliği aidiyet duygusunu arttıracağını arttıracağı için psikolojik olgunluk olumlu etkilenecektir. Elbette böyle birçoğu kişi bu şekilde ilişki kurmaktadır. Ancak, bazı kişilerin yurttaşlık görevlerini yerine getirmedikleri görülmektedir. Örneğin, seçme işlevleri için çok şey söylenebilir.

Öyle ki ülkemizde seçme konusunda olumsuzluklar görülmektedir. Seçme hakkı etkili bir biçimde kullanılmamaktadır. Örneğin kadınların etki altında oylarını kullandıkları görülmektedir. Böyle olunca da kadınlar çevreyle anlamlı birliktelik kuramadığı gibi psikolojik olgunluk konusunda olumsuz etkilenmektedirler. Diğer taraftan seçilenler de etkili bir biçimde görevlerini yerine getirmemektedir. Bu da onların çevreyle anlamlı birliktelik kurmaması ve uygu psikolojik olgunluk elde edememesi demektir.

Yorumlar (0)
EN SON EKLENENLER
BU AY ÇOK OKUNANLAR
Diğer Fikir Yazıları Yazıları