Anasayfa Künye Danışman ve Editörler Son Dakika Arşiv FacebookTwitter
Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi Güncel Eleştirel Sosyal Bilimler Platformu

Okullarımızın öğretmen akreditasyon planlaması ve öğrenci gelişimine katkısı

Uğur Özeren

Kategori: Eğitim Bilimleri - Tarih: 22 Ekim 2022 08:14 - Okunma sayısı: 2.796

Okullarımızın öğretmen akreditasyon planlaması ve öğrenci gelişimine katkısı

Okullarımızın öğretmen akreditasyon planlaması ve öğrenci gelişimine katkısı

Uğur Özeren : Sayın Prof. Dr. Murat Gökalp kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz?

Prof. Dr. Murat Gökalp: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim bilimleri bölümü öğretim üyesiyim. Eitim Bilimleri bölüm başkanlığı ve dekan yardımcılığı görevlerini de ürütmekteyim. Samsun, Sinop, Erzurum ve Kırgızistandaki Üniversitelerde 33 yıldır görev yapmaktayım. Evli ve 2 çocuk babasıyım. Eğitim alanında 100 den fazla uluslararası yayınlanmış makalem, bildirim var. 7 kitap yazdım. Çalışmalarımın ana teması öğrenci merkezli eğitim öğretim tasarlamak ile ilgili.

Uğur Özeren : "Güçlü öğretim yöntemleri, güçlü öğretmen" felsefesi ile baktığımızda okullarımız bulundukları il ve çevre koşullarını dikkate alarak nasıl bir akredite programı planlayabilir?

Prof. Dr. Murat Gökalp: Uğur Hocam dünya artık akreditasyon sistemine göre eğitimleri planlayarak yürütmektedir. Ülkemizde akreditasyon sistemi yeni yeni ilerlemektedir. Bir çok üniversite henüz bu programa katılamadı. Bizim üniversitemizde bu konuda yeni çalışmalar yaparak akreditasyonu tamamlama niyetindedir. Okul çevre ve işlevselliği dikkate alarak eğitim programlarının düzenlenmesi gerekmektedir. Eğitimi çevreden soyutlamak doğru değil, sürdürülebilir, uygulanabilir, işlevsel ve gerçekçi eğitim planlamalarıyla güncel ve öğrenciyi merkeze alan programlar acilen düzenlenmelidir.

Problem çözme becerisi kazanacak, üst düzey zihinsel düşünme becerilerini devreye sokacak bir programa acilen ihtiyaç vardır.

Günümüz koşullarında muhakeme gücünü kullanabilen, eleştirel düşünmeyi önemseyen, bilgi teknolojilerini iyi kullanabilen, girişimci ve sorumluluk alabilen bireyi merkeze alan planlamalar uygulamaya dahil edilmelidir.

Uğur Özeren : Okullarımızın öğrenme ve toplumsallaştırma ekosisteminin bütünselliğini öğrenme ve öğretme yöntemleri ile nasıl daha etkili hale getirebiliriz?

Prof. Dr. Murat Gökalp: Okul yaşamın merkezidir. Okulu yaşamdan kopuk kuru bilgileri ezberleten merkez olmaktan acilen çıkartmamız gerekmektedir. Dünyada yaygın kullanılan 300 den fazla yeni öğretim tekniği kullanılmaktadır. Ben kendi kitaplarımda bunlara yer veriyorum. Öğrenmenin doğasında bulunduğun çevreye uyum ve çevrenin yapısı önemli yer tutmaktadır. Bulunduğu çevreyi seven, toplumunuda önemser ve sever. Eğitimin en önemli görevlerinden biri toplumsallaşmayı düzenlemek, topluma katkı sunmak, sosyalleşmenin gereğini ve toplum bilincini içselleştirmektir.

Uğur Özeren : Bu süreçte öğretmenlerimizin sürekli, sürdürülebilir ve yerinde eğitim alması için teorik, pratik ayrımı da olmayan bir bütünsellik nasıl bir eylem planına dahil olur ve neler yapılırsa sürekli gelişim için süreklilik sağlanmış olabilir?

Prof. Dr. Murat Gökalp: Uğur Hocam maalesef öğretmenlerimiz yeniliklere tam açık değiller bir kısım öğretmenimiz yeniliklere direnç gösteriyor. Çağdaş ülkelerin eğitim ve öğretim programlarını ve uygulamalarını dikkate almak durumundayız.

Elbette ki Milli Eğitimimiz öncelikli olmakla birlikte evrensel eğitimin gereğini de yerine getirmek zorundayız. Üniversitelerimiz ve Milli Eğitim Bakanlığımız eşgüdüm içinde planalamalar yaparak öğretmenlerin donanımlarına katkı sağlamak zorunda. Gelişme ancak eşgüdümle sağlanabilir.

Uğur Özeren : Öğretmenlerimiz ve Eğitim yöneticilerinin üniversite eğitimi sırasında gereken yetkinlikle yetişmesi gerektiğinin bilincinde olması için üniversiteler ve okullarımız arasında nasıl bir iletişim önerirsiniz?

Prof. Dr. Murat Gökalp:Öncelikle eğitim fakültelerimiz ve Milli Eğitim kurumlarımız ortak planlamalar ve programlar yapmalı, dünyadaki gelişmeleri yakından izlemeli, ülkemizin potansiyeli ve kültürünü de dikkate alarak gelişmeler sağlamalı.

Uğur Özeren : Değerli hocam Prof. Dr. Murat Gökalp eklemek istedikleriniz var mı? Son kısımda neler söylemek istersiniz?

Prof. Dr. Murat Gökalp :Öğrenme öğrencilerin sorumluluğunda öğrenenin kendisinin potansiyelini açığa çıkartma eylemidir. Yöneticilere düşen öğrenenlerin yetenek ve potansiyellerini keşfetmelerine , ortaya çıkartmalarına ortam hazırlamaktır.

Uğur Özeren: Prof. Dr. Murat Gökalp değerli görüşlerinizi bizimle paylaştığınız için hem Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi ailesi adına hem de okuyucularımız adına çok teşekkür ederiz.

Yorumlar (1)
Mila Mursali - 23 Ekim 2022 00:13
Murat hocam iyi ki varsiniz
EN SON EKLENENLER
BU AY ÇOK OKUNANLAR
Diğer Eğitim Bilimleri Yazıları