Anasayfa Künye Danışman ve Editörler Son Dakika Arşiv FacebookTwitter
Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi Güncel Eleştirel Sosyal Bilimler Platformu

Uzman Psikolojik Danışman Emin Okan Okyay ile “Kıskançlık” Hakkında

Uz. Psk. Dan. Emin Okan OKYAY / Hülya Kandemir YAVUZ

Kategori: Psikoloji-Sosyal Psikoloji - Tarih: 15 Eylül 2022 13:30 - Okunma sayısı: 1.563

Uzman Psikolojik Danışman Emin Okan Okyay ile “Kıskançlık” Hakkında

Hülya Kandemir Yavuz: Hocam öncelikle “Kıskançlık” hakkında söyleşimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ediyoruz.

Hülya Kandemir Yavuz: Kıskançlık duygusu nedir?

Uzman Psikolojik Danışman Emin Okan Okyay: Kıskançlık bir kişinin veya bir ilişkinin yitirilmesinden korkulan, karmaşık bir ruhsal yaşantı ve olumsuz tutumdur. Bunun dışında başkasının sahip olduğuna kendisinin de sahip olma gerekliliğini hissettiren bir duygudur. Türk Dil Kurumu, kıskançlık kelimesini şöyle açıklamıştır. "Bir kimse bir üstünlük gösterdiğinde veya sevilen birisinin, başkası ile ilgilendiği kanısına varıldığında takınılan olumsuz tutum"

Hülya Kandemir Yavuz: Kıskançlığın nedenleri nelerdir?

Uzman Psikolojik Danışman Emin Okan Okyay: Kıskançlık, pek çok neden sonucunda ortaya çıkabilecek bir duygudur. Kıskançlık bireylerin yaşadığı bir olay sonucunda ya da kendi içlerinde başa çıkamadıkları bir duygu veya düşünce sorunu sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Kıskançlığın nedenleri şöyledir;

Bireylerin, karşılarındaki kişiye güvenmemesi: Güven sorunu, bir olay veya bireylerin bir sorun olmaksızın kişilik özelliği sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Öte yandan eğer kişi, geçmişte aldatılma, terk edilme gibi bir travmatik olay yaşamışsa kıskançlık duygusunu aşırı uçlarda yaşaması muhtemeldir.

Bireylerin kendilerine güvenlerinin olmaması: Özgüveni düşük bireyler, karşılarındaki kişileri bir tehdit olarak algılar ve onların kendilerinden daha iyi olduklarını düşünerek, kendilerini aşağıda görürler ve karşılarındaki kişileri kıskanırlar.

Bireylerin, karşılarındaki kişi tarafından yetersiz ve değersiz hissettirilmesi

İlişkilerde aşırı bağlanma

Sahip olduklarını kimseyle paylaşmak istememe içgüdüsü

Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı sonucunda zihinde oluşan çarpık düşünceler

Şizofreni gibi psikolojik rahatsızlıklar

Hülya Kandemir Yavuz: Kıskanç kişilerin özellikleri nelerdir?

Uzman Psikolojik Danışman Emin Okan Okyay: Tabi ki birçok özellikleri mevcut, belli başlı özellikleri başarısızlıklarınızı kutlarlar, başarılarıyla övünürler, arkanızdan konuşurlar, sizi gerçek olmayan övgü yağmurlarına tutarlar, size karşı nedensiz bir nefret beslerler, sizi taklit ederler, size kasten kötü tavsiyeler verirler, başarılarınızı küçümserler, sizinle bir yarış içerisine girerler.

Hülya Kandemir Yavuz: Kıskançlık nasıl engellenir?

Uzman Psikolojik Danışman Emin Okan Okyay: Kıskançlıkla baş edebilmek için kendinize güvenin, kendinize olan güveninizi arttırın, bu konuda eğitimler alabilir, kendinizi geliştirebilirsiniz. Kıskançlığı yenmek zordur ve zaman alır. Kendinize zaman tanıyın. Her zaman sizden daha başarılı insanlar olacaktır. Bu nedenle kendinizi eksik görmeyin. Eksikliklerden ziyade, pozitif yönde sahip olduğunuz farklılıklara odaklanmaya çabalayın. Hobiler edinin. Bakımlı olmaya özen gösterin. Kendinizi iyi hissetmeniz öz güveninizin artmasını sağlayacaktır.

Hülya Kandemir Yavuz: Patolojik kıskançlık nedir?

Uzman Psikolojik Danışman Emin Okan Okyay: Biz buna Othello sendromu (patolojik kıskançlık) diyoruz bilimsel anlamda, patolojik kıskançlık olarak da adlandırılan bu sendrom, kişide saplantılı düşüncelere neden olan tedavi edilmesi gereken hastalıktır.

Patolojik kıskançlık, başkasında olup kendisinde de olmasını istemek haset dediğimiz hadisenin de öncülüğünü getiren ilk adımı olarak sayılmaktadır.
’Bende yoksa onda da olmasın’?düşüncesinin ilk adımıdır.

Başkasında olan bir özelliğin ya da nesnenin kendisinde de olmasını istemek buna gıpta yani imrenme denir. Bunun patolojik bir yönü yoktur.

“Ben de yoksa başkasında da olmasın?‘’düşüncesi haset dediğimiz duyguyu tetiklemektedir.

Hülya Kandemir Yavuz: Patolojik kıskançlık belirtileri nelerdir?

Uzman Psikolojik Danışman Emin Okan Okyay: Othello sendromu (Patolojik Kıskançlık) belirtileri ikili ilişkilerde daha çok ortaya çıkan durumlardandır. Genellikle othello sendromu yani kıskançlık belirtileri aşağıdaki şekilde kendini gösterebilir.

  • Birlikte olduğu kişiyi her şeyden ve herkesten saplantılı şekilde kıskanma
  • Olmadık senaryolar kurup ona inanma
  • Sevgiliden, eşten ayrılmayı fobi haline getirme
  • Basit bir olaya duruma karşı verilen aşırı tepki
  • Aşırı saldırganlık ve şiddet eğilimi
  • Saplantılı bir şekilde kişiyi her şeyden kısıtlama eğilim

Hülya Kandemir Yavuz: Patolojik kıskançlıktan nasıl kurtulunur??

Uzman Psikolojik Danışman Emin Okan Okyay: Othello sendromu mutlaka tedavi edilmesi gereken psikopatolojik bir rahatsızlıktır. Eğer hasta tedavi edilmezse günlük yaşam dengesini kuramaz ve zorluk yaşar.?Psikiyatrik tedavi eşliğinde psikoterapi çok faydalı olur. Uzman psikiyatrist tedaviye önce sendromun altında yatan temel sebepleri araştırarak başlayabilir. Madde ya da alkol bağımlılığı, Nörolojik hastalıklar (psikoz, şizofreni, bipolar bozukluk vb.) ya da kaygı bozukluğu gibi Othello sendromunu tetikleyebilecek rahatsızlıklara eğilmek sendromun tedavisinde öncelik olacaktır. Hastalığın klinik tablosu ele alınarak, ilaç tedavisi ya da bilişsel davranışçı terapi ile çözüme gidilebilir. Amaç sanrılı kıskançlığı olan kişilerin güvensizlik duyma ve kontrol etme dürtüsünün önüne geçmesine yardımcı olmaktır.

Hülya Kandemir Yavuz: Hocam değerleri görüşlerinizi bizimle paylaştığınız için hem Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi hem de okuyucularımız adına çok teşekkür ederiz.

Yorumlar (0)
EN SON EKLENENLER
BU AY ÇOK OKUNANLAR
Diğer Psikoloji-Sosyal Psikoloji Yazıları