CİNSEL ŞİDDET ve REHABİLİTASYON SÜRECİ

Psikolojik Danışma ve Rehberlik - UZM.PSK.DAN.EMİN OKAN OKYAY

CİNSEL ŞİDDET ve REHABİLİTASYON SÜRECİ

Cinsel şiddet istenmeyen herhangi bir şekildeki cinsel ilişkiye zorlama, cinsel sömürü, gizli telefon sapıklığı, ve cinsel tacizi içerir. Dünyada her 3 kız çocuğundan biri ve her 5 erkek çocuktan biri 16 yaşından önce cinsel istismara uğramaktadır. Cinsel istismar bir kişinin kendi rızası dışında cinsel bir eyleme hedef olması ya da buna kalkışılmasıdır. Kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı, her cinsiyetten, her meslekten ve her sınıftan insan cinsel istismara uğrayabilir. Cinsel istismar sözle, dokunmayla, davranışlarla olabilir. Kurban ve failler bazen birbirini hiç tanımaz ama bazen de bu kişiler daha önceden tanınan hatta aile içinden biri olabilir.
CİNSEL İSTİSMARIN HER DERECESİ İÇİN AKILDA TUTULMASI GEREKENLER ŞUNLARDIR:
- Kimse cinsel istismara maruz kalmak istemez.
- Kimse cinsel istismarı hak etmez.
- Hiçbir davranış cinsel istismar için neden olarak gösterilemez.
- Her tür cinsel istismar kanunlar ve toplum önünde suçtur.
- Alkol, uyarıcı ya da uyuşturucular sağlıklı düşünmeyi ve iletişimi bozar. Bireyler alkol,uyarıcı ya da uyuşturucu madde etkisinde de olsalar davranışlarından sorumludurlar.

CİNSEL ŞİDDET RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER ŞUNLARDIR:
• Okullarda ve yaygın eğitim yoluyla,Cinsel şiddet ve cinsel istismarın önlenmesi hakkında eğitim programları düzenlenmelidir.Genç bireyler bu konu hakkında bilinçli olmalıdır.Bununla beraber gençlere tavsiye niteliğinde Şunlar söylenebilir:
• Çok iyi tanımadığınız bir kişiyle ilk kez baş başa vakit geçirecekseniz, mutlaka öncesinde bir arkadaş ya da yakınınızı bundan haberdar edin.
• Yeni tanıştığınız kimselerin sizi eve ya da gideceğiniz yere bırakma tekliflerini kabul etmeden önce iyi düşünün.
• Kendi başınıza gidip dönemeyeceğiniz koşullarda bir yere iyi tanımadığınız birinin eşliğinde gitmeyin.
• Özellikle, disko, bar, gece klübü gibi yerlerde içeceğinizi gözünüzün önünden ayırmayın. Siz görmeden içine uyku veren maddeler karıştırılabilir.

CİNSEL ŞİDDETE UĞRAYAN KADINLARIN RUHSAL DURUMLARI

Had safhada korku. Ürkeklik, sessizlik ve çekingenlik. Eşinden korktuğunda başlayan titreme krizi. Uykusuzluk. Bitkinlik, halsizlik, seslere karşı aşırı tepki. Baş dönmesi, ayakta duramama.
Unutkanlık. İrkilme, çarpıntı, öfke patlamaları. Aşırı yorgunluk. Umutsuzluk. Sık sık çarpıntı hissi.
Kendini suçlama. Perdeleri açma korkusu. Yalnız sokağa çıkamama. Geleceğe yönelik plan yapamama. Güvensizlik.

REHABİLİTASYON SÜRECİ

Mağdur, cinsel istismara maruz kaldığı için asla suçlanmamalı, gence yönelik öfke duyguları gösterilmemeli, psikososyal açıdan desteklenmelidir.
Cinsel Şiddete uğrayan gençlerde şiddet sonucu ortaya çıkan umutsuzluk, değersizlik, suçluluk, utanç ve korku gibi duyguların drama faaliyetleri ile aşılması sağlanmalıdır.
Gençlerde, Özgüven ve özsaygının yeniden yapılanması için kendilerine, iş uğraş terapileri uygulanmalıdır.
Gencin, yaşam seçeneklerini sağlıklı biçimde belirleyebilmeleri yönünde psikolojik destek, danışmanlık, hukuksal rehberlik sunulması sağlanmalıdır.
Cinsel şiddet ve Cinsel istismara maruz kalan genç meslek elemanları(Psikiyatrist, Sosyal Çalışmacı, Psikolog Vb.) tarafından izlenmeli ve gerekirse kendisine psikoterapi uygulanmalıdır.
Mağdur gencin (Bay/Bayan) ev ortamı şiddete maruz kaldığı yer ise ,kendisine Koruma, ve Güvenlik tedbirleri uygulanarak, Sosyal Hizmet Kuruluşlarına yerleştirilmelidir.

& quot;

& quot;