Pandemi ve Eğitim
Artık “merak çağı”yla vedalaşmış gibiyiz. Bilmek “para” etmiyor. Öğrenmek eğlenceli değil. Keşif neyimize… İcat ne ola ki… Her şeyin kullanıma hazır vaziyette gelmesini istiyoruz. Gelenin bizi yormamasını, üzmemesini ve mümkünse cahilliğimizi yüzümüze vurmamasını… Anlaşılmayı umuyoruz; gel gör ki hislerimizi, fikirlerimizi ifadedeki acizliğimiz bir yana, konuşmaya teşebbüs bile etmiyoruz yazmaya ise tenezzül…Diyerek başlayalım söze. Tüm dünyada yaşadığımız küresel salgın her şeyi her kesimi etkilediği gibi şüphesiz ki eğitimi de çok etkiledi. Uzaktan eğitim artık eğitim-öğretim sisteminin bir parçası haline geldi. Eğitimciler ve ebeveyn olarak kendimizi bu yeni sisteme göre eğitmemiz, geliştirmemiz gerekiyor. Bu kapsamda neler yapabiliriz? “Eski öğrenmeleri atalım, yeni bir sistem gelsin “demek değil sözüm, istesekte istemesek de web 2.0 araçları geleneksel öğrenme yöntemlerini değiştirdi yeni öğrenmelere kucak açtı. Kişiler bir konuyu öğrenmek istediklerinde artık basılı kaynaklar yerine web 2.0 araçları birincil kaynaklar haline getirdi,ders işlerken kullanacağımız formal öğrenme yaklaşımlarına ek informal öğrenmelerde söz konusu oldu. Örnek verecek olursak;
Düz eğitim modeli;eğitimi planla, eğitimi gerçekleştir, eğer lazım olursa bilgiyi kullan
Geri dönüşen eğitim modeli ;yapılandırılmış eğitim planla, eğitimi gerçekleştir, sorumluluk ver
Döngüsel eğitim modeli ise ;kişiye özel tasarım, eğitimi gerçekleştir, davranışsal yetkinlik gelişimi
Bizim de döngüsel eğitim modelini benimsememiz gerekiyor, özellikle bu süreç bize bunu gösterdi.Bizler yeni nesil öğrenmelere ne kadar açık olursak ve kendimizi geliştirirsek o kadar kolay uyum sağlamış olacağız bu sürece.Çevrimiçi içerik paylaşım sağlayan araçlar kolay kullanılabilir olduğu için kişiler hem öğrenci hem de öğretici rolünü üstlenmektedir. Yeniliklere ve yeni öğrenmelere kapılarımızı kapatmak demek bir neslin geleceğini çalmak demek. Benliğimizde olgunlaşmamış duygularımızı ve “ben bildimci”tavrımızı bir kenara bırakıp güncel eğitim anlayışını benimseyip geliştirirsek ancak bu süreci başarılı bir şekilde atlatabiliriz. Yine her an evlere kapanacakmışız gibi düşünüp yaşantımızı, eğitimimizi teknolojik bağlamda güncelleyelim, nasıl öğrenirim, nasıl öğretebilirim sorusunu soralım. Amacımız eleştirmek olmadan soruna çözüm bulmak olsun.
Biz eğitimcilerin düşünmesi gereken beceriler
1 – Dijitalleşme ve Teknolojiyi Kullanma Becerisi
2 – Küresel Vatandaşlık Becerileri
3-Yenilik ve Yaratıcılık Becerileri
4-Etkileşim Becerisi
5-Kişiseleştirilmiş ve Kendi Kendine Öğrenme Ortamı Oluşturma
6-Erişilebilir ve Dahil Eden Öğrenme Ortamı Yaratma
7-Problem Tabanlı ve İşbirlikçi Öğrenme
8-Hayatboyu Ve Öğrenci Merkezli Öğrenme
Gelecekte Eğitim Nasıl Olacak?
1-Özgün yer ve zaman
2-Kişiselleştirilmiş öğrenme
3-Serbest seçim
4-Proje tabanlılık
5-Deneyimleme
6-Veri yorumlama
7-Tamamen değişen sınavlar
8-Öğrencinin dahil olması
Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda birçok konuda kendimize yeterlilik kazandırmak gerektiğini bir kez daha anlamış oluyoruz.
“Bugünün çocuklarını dünün yöntemleri ile eğitirsek, yarınlarından çalarız”
John Dewey