SANAT ÖZGÜRLEŞTİREBİLİR Mİ?
& quot;
Sanatçılar kişilerin ruhsal özgürlüğü için nasıl sağlıyorlar? Sanat yaratıcı bir süreçtir. Sanatçılar yaratıcı süreç içerisinde insanların ve toplumun gerçek sorunlarını çözme işlevi görmelidirler. Sanatçıların kaygıları sadece estetik kaygılarla hareket değildir. Ancak, sanat toplumsal anlamda güzeli ve çirkinliği öğretmek zorundadır. Toplumsal sorunlar da değişeceğinden sanatçıların da eserlerinin içeriği değişmek zorundadır.
Ancak yoz sanat denen bir hadise var. Bu sanat türü kişiyi özgürleştirebilir mi? Güdümlü sanatın halkın duyarlılıklarıyla ve toplumsal sorunlarıyla uzaktan ve yakından ilgisi bulunmamaktadır. Çünkü sadece eğlenceye odaklıdır.
Gerçek sanatçılar yoz sanatçıların aksine egemen güçlerin yarattığı olumsuzluklar sorunlar ve çelişkiler üzerinedir. Gerçek sanatçılar insanların gerçekliğini olduğu gibi yansıtma çabası içindedir.
Sanat insanın psikolojik durumunu gerçekten bir ifadesiolarak benimsenmek zorundadır. Yine gerçek sanatçılar kendi özgürlükleri, varoluşları ile, toplumsal sorunlar bakımından bağ kurdukları için saygı duyulmak zorundadır. Sanatçılar, eserlerini yaratırken çirkinlikleri, olumsuzlukları ve toplumsal sorunları dile getirmede desteklenmelidir.
Sanatta söz konusu sorunların çözümü için formüller sınırsız. Zira böyle bir süreç bilenin sorumluluğundadır. Bu nedenle sanat gerçeği göstererek halkın bilinç alanını genişletebilir. Bu bakış açısında sanat bir uyanış aracıdır.
Ancak gelin görün ki ideal sanatçılar desteklenmemektedir. Hatta bu sanatçıların engellendiği görülmektedir.
& quot;