TWİTTER’I KAPATMAYIN OĞLUM ÇOK ÜZÜLÜR
Twitter denilen sosyal mecrayı oğlumun sayesinde tanıdım. Bu gün itibariyle 260 bin takipçi sayısına ulaşmış olan twitter hesabı için “Çocuğum gibi” diyecek kadar çok seviyor. Facebook ya da instagram gibi değil twitter çok başka bir dünya diyordu.
Twitterın kapatılacağını akşam haberlerince izleyince ilk aklıma gelen oğlum oldu. Z kuşağı için twitterın önemini merak ettiğimden en yakınımdaki Z kuşağına sormak istedim. Bu sabah aradım “Twitterın senin ilgini çeken tarafı nedir, sana ne kattı? Nesini seviyorsun?” diye sordum.
“Uzun mevzu akşam konuşalım bu konuyu etraflıca “ dedi. Aradım akşam “ Evet Hocam, soruları alayım “ diye başladı mevzuya.
Oğlum: Bir kere twitter sayesinde gündemi yakından takip edebiliyorum. Bir olay hakkında çok farklı düşünce ve fikirler üretiliyor ve bu sayede tek bir pencereden bakmak yerine aynı olaya farklı pencerelerden bakabilmeyi keşfediyorum.
Bir şehre ilk defa gideceksiniz, yol iz bilmiyorsunuz, nerede kalınır?, ne yenir içilir?, nereleri gezmek gerekir? Twitter hesabından yazıyorsun o şehirde yaşayanlar şehir hakkında bilgi veriyorlar; hatta gidince karşılayan evinde misafir edenler bile var. Türk misafirperverliği ölmemiş hala. Ya da bedelli askerlik yapacak olanlar “Bedelli askerlik” isimli bir hashtag açıyor twitterda. Askerliği aynı birliğe çıkmış olanlar o başlık altında buluyorlar birbirlerini, sonrasında bir whatsapp grubu kurarak haberleşiyor ve birlikte askerlik yapıp, bittikten sonra da devam ettiriyorlar dostluğa. O malum askerlik arkadaşları bu şekilde bir araya geliyor .
Ben: Başka?
Oğlum : Ne kattı başka? Yüksek takipçi sayısına sahip olan hesaplar (Ben dahil) influencer olarak firmaların reklamını twitter hesabımızdan yaparak ek kazanç sağlıyoruz. Kızlar sizin zamanınızdaki gibi muhallebici dükkanın da buluşup karşılıklı çay içmiyor, yeni açılan mekanlarla ilgili spoiler veriyorlar. Devir böyle artık. Cafede, çay bahçelerinde ve düğünlerde bulmuyor gençler birbirlerini.
Reel hayat gibi düşün. Ortak zevklerinizin uyuştuğu, fikren ve ruhen sana yakın insanlarla dostluk, arkadaşlık kuruyorsun değil mi? Burada da yapay zeka bir portföy oluşturuyor, seninle aynı ilgi alanlarına sahip hesapları çıkarıyor karşına. Konuşup zaman içinde arkadaşlık kuruyorsun bu insanlarla. Normal şartlarda aynı şehirde yaşayan arkadaşlar buluşup, oturup bir yerde bir şeyler içip sohbet edebilirler. Fakat twitter sayesinde 81 ilden hatta yurtdışından arkadaşlarınla buluşup görüşebilme imkanın var.
Sizin neslin gözünde sanal dünyaya kafasını gömmüş balkon çocuklarıyız bizler. Öyleyiz evet. Çünkü dışarısı sizin çocukluğunuzdaki gibi güvenli değil. Bir yere gideceğiniz zaman çocuğunuzu güvenip emanet edebileceğiniz iyi komşular da kalmadı, mahallenin namusunun sorulduğu ağır abiler de. Kadın cinayetleri, cinsel tacizler, çocuk tecavüzleri sanal dünyada değil gerçek dünya dediğiniz dışarıda oluyor. Evlerimiz en güvenilir konfor alanlarımız oldu artık maalesef. En önemlisi bir çok şiddet gören, ölümle tehdit edilen kadın, genç kız twitter vasıtasıyla yardım çağrısında bulundu, sesini duyurdu insanlara.
Twitterda beni en çok duygulandıran olay ne olmuştu biliyor musun Anne? Bir firmanın reklamını almıştık arkadaşlarla. Çekiliş yaptık, bir kişiyi İstanbul’a Fener-Galatasaray maçına göndereceğiz. Bir sürü kişi yazdı, İlk beşe kalanların arasında araştırma yaptık en garibanı Kastamonu’dan bir çocuktu onu seçtik maç ve gidiş dönüş uçak biletini aldık. İstanbul’da kalacağı oteli ayarlayıp maçtan sonrada iki gün şehri gezmesini sağladık. O çok mutlu olmuştu bizde öyle.
Korona sürecinde 65 yaş üstü bile evde bunalırken biz gençler nasıl durabildik evlerimizde ? Bu konuda da Netfiliz’in hakkını yemeyelim hocam.
Twitter üzerinden kişilik haklarına saldırıda bulunan, hakaret eden insanlara gelince, her toplulukta var o çürük elmalardan. Ayıklanıp gereken ceza da verilmeli zaten. Fakat ilkokul öğretmenimizin yaptığı gibi bir kişi okulun camını kırdı diye bütün sınıfı sıra dayağından geçirmeye benziyor bu.
Ezcümle twitter kapanırsa oğlum üzülecek, Z kuşağı üzülecek.
Bilin istedim.
Mesiha İrehan
02/07/2020