KEREM KABAN ile “YAŞAMA DAİR”

Yaşam Bilimleri - Hülya Kandemir Yavuz

KEREM KABANile “YAŞAMA DAİR”

Hülya Kandemir Yavuz: Hocam öncelikle “Yaşama Dair ”söyleşimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ediyoruz.
Hülya Kandemir Yavuz: Antik çağlardan günümüze değin hemen her düşünür“Yaşamın Anlamı ‘’üzerine görüşlerini dile getirmiştir. “Hayatı kaybetmekten daha acı bir şey vardır; yaşamın anlamını kaybetmek.” der Seneca. Hocam sizce “Yaşamın Anlamı” nedir?
Kerem Kaban: Kendini anlamaktır.
Hülya Kandemir Yavuz: Sokrat’ tan günümüze doğu ve batı felsefesinin ana problemlerinden biri olan Delphi tapınaklarında da yazan ’’ Kendini bilmek’’sizce nedir?
Kerem Kaban: Yaşamı bilmektir.
Hülya Kandemir Yavuz: Film terapisti olmak, sizin yaşamınıza katkı sağladı mı? Bunu bireysel ve toplumsal katkılar çerçevesinde değerlendirilecek olursanız neler söylemek istersiniz?
Kerem Kaban: Şüphesiz. Çoğunlukla dezavantajlı grup ve bireylerle çalıştığım için insan tabiatının gizli kalmış duygularını onlarda daha açıkça görebiliyorum. Böylelikle insanın aslında birbirini ötekileştirmesini anlamsız bulmaya başlıyorsunuz. Sonuçta dünya herkese yeter.
Hülya Kandemir Yavuz: Türkiye’nin tek film terapistisiniz, göreviniz nedir?
Kerem Kaban: Sinema alanında tekim aslında. Bunu yapan psikolojik danışman veya akademisyenler var. Ben eğitimimin bir kısmını Avrupa da aldığım için Film Terapi son birkaç senedir ülkemizde biliniyor. Oysa ben on yılı aşkındır bu alan üzerinde çalışıyorum.
Hülya Kandemir Yavuz: Film Terapi Atölye Çalışmaları düzenliyorsunuz, çalışmalarınız nasıl oluyor ve neyi amaçlıyorsunuz?
Kerem Kaban: Öncelikle şirket veya özel gruplara yapıyorum. Motivasyon, grup bilinci, fasilitasyon gibi kavramlar üzerinde çalışmalar yaparak grup ve gruba bağlı kişilere film terapisi üzerinden testler yaparak grup içindeki etkileşimi canlandırmaya çalışıyorum. Terapötik süreç sağlayarak belirlenen periyotlarla grup ve kişilerin sıkıntılı olduğu durumu anlayarak yeniden adlandırmasını destek veriyorum.
Hülya Kandemir Yavuz: Gerçekten anladığımız ve kendi istediğimiz yaşamı mı yaşıyoruz yoksa bize sunulan yaşamı mı? Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Kendi hayatımızı yaşayabilmek için ebeveyn, öğretmen ve topluma nasıl görevler düşmektedir?
Kerem Kaban: Kişinin bilinç düzeyinin gelişmesiyle beraber hayata bir artı değer katarak bu dünyada ki görevini tamamlaması. Bunun içinde tek şey sevgi.
Hülya Kandemir Yavuz: Hocam sizce başarı akademik başarı elde etmek midir yoksa hayatta kalma becerisi kazanabilmek midir?
Kerem Kaban: Başarını ölçüsü nedir sorusu geliyor öncelikle. Esas olan hayatını ve sunulan değerlerin farkına biran önce varıp benliğin artakalan parçalarını tamamlayıp hayat “yap-boz”unu biran önce tamamlayıp ona keyifle bakmaktır.
Hülya Kandemir Yavuz: Son sorum, günümüzde yaşanan pandemi ile ilgili mücadelede bizleri sosyolojik, psikolojik ve ekonomik olarak sizce neler bekliyor?
Kerem Kaban: Tedbirli ve bilinçli olmak. Süreç uzun bir hal alacağından insanların birbirlerine olan saygısını karşılıklı olarak değerlendirmek. Psikopatolojik olarak bir takım nevrotik durumlar çıkacaktır. Bu durumda profesyonel destek almak gerekebilir.
Hülya Kandemir Yavuz: Hocam değerli görüşlerinizi bizimle paylaştığınız için hem Nirvana Sosyal Bilimler Sitesi ailesi adına hem de okuyucularımız adına çok teşekkür ederiz.
Ben teşekkür ederim. Saygılarımla…