Velilere Mektup

Eğitim Felsefesi - Zafer İncebacak yazdı

VELİLERE MEKTUP

Korona virüsü salgını nedeniyle okulda eğitime ara verdik. Fakat eğitim okula hapsedilemez. Eğitim öğrencilerimizin ilgi ve yeteneklerinin farkına varmasını, disiplinli ve sorumlu davranmalarını sağlamaktır.
Öğrencilerimizin evde bulunacağı bu süreçte onların yalnız ana-babası değil, aynı zamanda öğretmeni olacaksınız. Okullarımızda gerçekleştiremediğimiz uygulamalı eğitimi siz evde gerçekleştireceksiniz.

Eğitim maalesef öğretime, kitabî bilgilere indirgendi. Sistem öğrencileri hayata değil, sınava hazırlıyor. Şimdi hepimizi korona virüsü salgını nedeniyle hayatta kalma mücadelesi veriyoruz. Bu nedenle çocuklara hayatı, hayatta kalmayı, kendi başına iş yapabilmeyi, başının çaresine bakabilmeyi öğreteceğiz.

Eğitim demek disiplin ve sorumluluk demektir. O hâlde sanki okul varmış gibi yatış ve kalkış saatleri düzenli olmalıdır. Sabah kalktıklarında kahvaltıdan sonra mutlaka spor egzersizleri yapmalıdırlar. Evde vücutlarını hareket ettirecek, kaslarını çalıştıracak aktiviler sağlıkları için önemlidir. Temizlik ve hijyen korona virüsü salgını günlerinde her zamankinden daha hassas olunması gereken bir konudur. Sağlık için dengeli ve yeterli beslenmek önemlidir.

Korona virüsü salgını nedeniyle evde geçirilecek zaman doğru değerlendirilirse önemli kazanımlar elde edilebilir. Çocuklara ev işlerinde görev yüklenmelidir. Sofranın hazırlanmasından, kaldırılmasına, temizlikten, yemek yapmaya kadar pek çok işi çocuklar bu süreçte öğrenebilirler ve bu öğrendikleri pratik bilgiler hayat boyu unutulmaz.

İçinde bulunduğumuz süreç gerek salgın gerekse ekonomik daralma nedeniyle her istenileni almaya imkân tanımıyor. O hâlde öğrencilerimizle oyuncak tasarlayabilir, bozuk olanları tamir edebiliriz. Çocukların strateji geliştirmelerini sağlayacak( satranç, mangala gibi) oyunlarda onlara eşlik etmelisiniz.

Evde geçirdiğimiz bu artı zamanı kültürlenme süreci olarak değerlendirmelisiniz. Çocuklarla birlikte kitap okuyabilir, kitap üzerine konuşabilir, kitapla ilgili değerlendirme yazısı yazabilirsiniz. Bunun yanında öğrencilerimiz düşünce yazıları, hikâyeler yazabilir, insanlığın yaşadığı bu ilginç süreci kendi gözlem ve deneyimleriyle hikâyeleştirebilirler. Çocuklarla mutlaka haftada en az iki gün birlikte kararlaştırdığınız bir filmi izlemelisiniz.

İçinde bulunduğumuz süreç öğretim değil, eğitimdir. Bu süreçte tüm veliler birer eğitimcidirler. Öğretmenler olarak biz uzaktan yardımcı, destek olabilir, rehberlik edebiliriz. Bu süreci sağlığımızı koruyarak fırsata çevirebiliriz. Okulun teorik öğretiminden ve monoton yapısından uzak kalmayı kayıp olarak görmeyelim, çocukları hayata hazırlayacak disiplin ve sorumluluklar yükleyelim.