Hasan Güneş Gündelik hayat ve medya Tüketim Kültürü Perspektifinde Okumalar

Kitap Tanıtımı - Editör Selda İçin Akçalı editörliğinde Ebabil yayın evinde 2006 tariinde yayınlanan kitap 8 bölümden oluşmaktadadır

GÜNDELİK HAYAT VE MEDYA

HASAN GÜNEŞ

    Editör Selda İçin Akçalı editörlüğünde Ebabil yayınevinde 2006 tarihinde yayınlanan kitap 8 bölümden oluşmaktadır. Gündelik Hayatımıza Akıl Tutulması: Medya Uygulamalarında Tüketim İ;deolojisinin İzlerini sürmek başlıklı yazıda Soner yağlı, bizi kuşatıp sarmalayan gündelik hayatın içinde tüketim ve tüketme ideolojisinin yerleşikmesinin medyayı ürettiği ürünler üzerinden bir değerlendirmeye çalışmıştır.

       Basın mensuplarının içinde bulundukları kültürel ortamalrın birer belirleyicisi  olarak mekan ve çalışma örgütlenmelerinin, kurgulanan yaşam biçimlerimiz hakkında da bizleri aydınlatıcığını belirten Mesut Yücebaş Mekan ve Çalışma Koşulları Bakımından, Değişen Medya ortamı ve Gazeteci Kimliği başlıklı makelesinde belirtmiştir.

      Yurdagül Bezirgan Arar  ise, “ Sıradan’ı Üretmek- Sıradan’ı tüketmek: Kenarda Kalanın sıradışı potansiyeli üzerine başlıklı çalışmasında ,gözetleme kültürüne dayalı televizyon proğramlarından yola çıkarak, medyada sıradan insanın hayatının sıradışı’laştırılarak tüketim sürecinde bir metaya dönüştürülmesini ele almıştır.

     Selda İçin Akçalı Gündelik Hayatta Reklam ve Büyülenmiş Tüketiciler çalışmasında ise günümüz tüketim kültürünün gündelik hayat pratiklerini kuşattığını ifade ederek, bu kuşatılmış toplumsal ilişkiler düzleminde reklamın işlevi sorgulamaktadır.

Türkiye’deki Egemen Politik Kültür Sembollerinin Medyadaki Tezahürü Üzerine Bir Değerlendirme adını taşıyan çalışmasında Hanifi Kurt, popüler medyanın gündelik yaşam içinde hemen her gün karşımıza çıkan Türkiye’nin egemen politik kültürüne ilişkin bir değerlendirme yapmaktadır.

      Huriye Kuroğlu, Kuzeyli Nanook’un Fahrenhent 9/11’e Belgesel Filmin Toplumsal ve İdeolojik Dönüşümü başlıklı yazısında, gündelik hayatta gerçeklik- belgesel serüvenini ele almıştır. Doğanın ve doğa insan mücadelesinin filme çekilmesiyle başlayan belgesel evrimi, hem sıcak hem de soğuk savaş yılarında tarz ddeğiştirerek kitleleri ideolojik olarak etkileyen bir silah olarak kullanılmış ve muhalif kimliğe sahip belgesel film yapımcılarının hükümetlerin yanlış politikalarını insanlara anlatan belgesel  filmler yapmalarıyla devam ettiğini vurgulamaktadır.

    Ahmet Talimciler  Yeni futbol: Medyanın Yarattığı yeni Olanaklarla Küreselleşen; Müşteri/ taraftar Kitlesine Dayanan ve Tüketim Odaklı bir oyun/iş  adını taşıyan çalışmasında, bireyin gündelik hayatında önemli bir yeri olan futfolu müşteri/taraftar kitlesine dayanan ve tüketim odaklı bir oyun/iş olarak ele almaktadır.

        Bedenin Mutlak Nesneleştirilmesi OIarak Doping başlıklı yazısında Olcay Canbulut, spor alanını kuşatan farklı iktidar alanlarından bireyin bedenine doğru genişleyen ve onu kuşatan etkileri, beden siyaseti açısından anlamaya çalışmaktadır.