YETİŞKİN ÇOCUKLAR
Yetişkin çocuk duygusal olgunluğunu tanıyamaması kişinin içinde kendisinde tam anlayamadığı doldurulacak boşluk vardır. Bu boşluk umutsuzluk olarak kişinin yaşamına yansımaktadır. Bu da kişinin yaşamına yansımaktadır. Bu mutsuzluğun kaynaağını ise dışarıda bir nesne etkinlik vb. bağlanarak bu boşluğu doldurmaktadır.
Duygular gelişmemiş bir insanın aynı zamanda sağlıklı düşünemeyeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü, duygu olmadan bir ölçüde etkili düşünme ve çıkarımlarda bulunma sağlanamamaktadır. Örneğin, ilgi olmayınca bilimsel düşünmenin önemi anlaşılabilir mi? Yine demokrasinin ilkelerine ilgi olmayınca bu ilkelere bağlılık söz konusu olabilir mi?
Boşluk hissi yaşayan bir insanın özgür olması beklenebilir mi? Elbette beklenemez. Çünkü boşluk hissi gerilim demektir. Kişinin gerilim içinde sağlıklı olarak düşünmesi mümkün değildir. Kişinin gerilim içinde sağlıklı düşünüp bağımsızlaşma çabası mümkün değil. Çünkü, bağımsızlaşma iç dünyamızın zenginliği kadar , düşünce zenginliği ile de mümkündür. Örneğin, eleştirel düşünceye sahip olmayan kişinin bireyselleşmesi mümkün değil.
Diğer taraftan, boşlu hissi yaşayanların uyum sağlama gücünü kendinde bulamadıkları için kişiler özgürlük yolundaki çabaları yetersiz kalacaktır. Çünkü uyum sağlama yeteneğinin olmadığı kişilerden duygu ve düşüncelerin de geliştiğini söyleyemeyiz. Eğer kişinin uyum sağlama yeteneği yok ise duygu ve düşüncelerinin de gelitiğini söyleyemeyiz. Eğer kişinin uyum sağlama yeteneği yok ise yetişkin bir kişi olarak değerlendiremeyiz. Çünkü, uyum sağlama bir kişinin gelişmişliğinin bir ölçütü olarak değerlendirilebilir.
Diğer taraftan, gelişmiş insan kendi özüyle olan ilişkisi, dış dünya ve toplum ve başkalarının beklentileriyle olan ilişkisinden daha baskındır. Gerçekten birey kendi iç çaba göstermektedir. Ancak, geleneksel toplumlarda durum daha farklıdır. Çünkü, geleneksel toplumlarda daha çok toplumun beklentilerine iç dünyasının gereği olmasa da cevap verir. Böyle bir kişi özgür olabilir mi? Çünkü, özgürlük bireyin duygu ve düşüncelerini gerçek anlamda yaşayabilmelerine bağlıdır. Kişinin kendi ve duygularını yaşayamayanların kendisi olma şansı düşüktür. Bu tip insanın da özgürleşmesi mümkün değil.
Diğer taraftan, gelişmiş insan profili kendine özgü ve değerlerini düşünce ve davranışlarına yansıtan insandır. Buna göre, gelişmiş insan profili aynı zamanda bir ölçüde özgürleşen kişidir. Gerçekten, değerlerini yaşayan kişi özgürleşebilir. Böylece, yaşayarak özgürleşen insan yaşamı doyasıya karşılayan ve özgürlüğü kucaklayan insandır.