Dünya koronavirüs salgınıyla mücadele ederken Türkiye’de fırsatçılara gün doğdu. Dezenfekte ilaçları, kolonya, maske, temizlik malzemesi karaborsaya düştü. İşte tam bu sırada meslek liseleri imdada yetişti. Maske ve temizlik malzemesi üretimine başladılar.
Türkiye’de 24 Ocak kararlarıyla uygulamaya konan neoliberal politikalar üretimi dolayısıyla meslek liselerini kenara itmişti. Meslek liseleri ayakbağı hâline gelmiş, hiçbir işe yaramayan öğrencilerin oyalandığı yerler gözüyle bakılmaktaydı. Sistem yüzde 10-20’lik bir öğrenci kitlesini seçiyor diğerlerine işe yaramaz, ıskarta gözüyle bakıyor. Eğitimde tüm amaç yüzde 10-20’lik kitle içine girebilme mücadelesine indirgeniyor. Tam bu süreçte koronavirüsle uğraşılırken meslek liseleri maske ve temizlik malzemesi üretiveriyor. O işe yaramaz gözüyle bakılan çocuklar harikalar yaratıyor, vurgunculuğa dur, diyor!
Zorluklar çözümü gösteriyor. Dünyada kamucu, halkçı, planlı ekonomi kendini dayatıyor. Türkiye’de de kamuculuk kendini gösterirken meslek liseleri de ortaya çıkıyor.Türkiye üretimi desteklerken meslek liselerini de üretimin ihtiyaçlarına göre planlamalı ve gerekli desteği sağlamalıdır. Ortaöğretimde ağırlık meslek liselerinde olmalıdır.