Rüzgârı Dizginleyen Çocuk (2019) Afrika’nın en yoksul ülkelerinden olan Malawi’nin küçük bir köyünde yaşayan William Kamkwamba’nın (Maxwell Simba) hikâyesi. William, sel felaketleri, kıtlık ve politik çalkantılar içinde olan ülkede, okula para veremeyecek kadar yoksul bir ailenin üyesi. Ancak okuma ve pratik zekasıyla ailesine ve çevresine olağanüstü katkılar sunan ve bu becerilerinin sonunda Amerika’da burslu eğitim kazanan biri. Yıllar sonra hikâyesini kitaplaştıran William, bu filmin uyarlandığı ve Türkçeye de çevrilmiş aynı isimli kitabın da (2018, Beyaz Balina Yayınları) sahibi.
William Kamkwamba
8 bölümlük Rwanda soykırımının farklı bir yüzünü anlatan Netflix dizisi, Black Earth Rising (2018), ve yine ülke isminin bile belirtilmesine gerek duyulmadan Afrika’daki çocuk askerlerin hikâyesine odaklanan Beasts of No Nation (Cary Joji Fukunaga, 2015) gibi filmler, Birleşmiş Milletler misyonunu sorgulamamıza neden olurken, Rüzgârı Dizginleyen Çocuk aslında son derece basit bir teknolojiyle hayatların nasıl değişebileceğini gösteriyor. Elektriğin bile olmadığı ve insanların geceleri gaz lambalarına mahkûm oldukları Malawi’de, eline geçen küçük mekanizmalarla harikalar yaratan William, gelir adaletsizliği ve gelişmiş ülkelerin umursamazlığına atılmış sert bir tokat gibi.
Filmde 12 Yıllık Esaret (Steve McQueen, 2013) filminden tanıdığımız Chiwetel Ejiofor, William’ın babası rolünde. 11 Eylül 2001’de Amerika’ya yapılan terör saldırılarının sonucunda, küresel ekonomik krizden etkilenen bu yoksul ülkede, ailesine bakamayacak duruma gelen baba hıncını çocuklarından çıkarıyor ama son bir umut olarak yine William’a güveniyor. Anne ise atalarımız gibi biz de açlığa mahkûm olmayacaktık, diyerek kendilerinin modern bir yaşama ait olduklarına dair eski umutlarından bahsediyor. Hayal kırıklığı ve umudun işlendiği filmin Malawi dilinde çekilmesi ve ülkede konuşulduğu kadarıyla İngilizceye yer verilmesi gerçeklik duygusunu yakalamamızda yardımcı oluyor.
William’ın ailesi Hristiyan, Köylerinin Şefleri Müslüman ve geleneksel inançlarının devamı olan Gule Wamkulular hayatını kaybeden her kim olursa olsun cenaze törenlerinde danslarını yapmak için köye geliyorlar.
Hüseyin Kaya