K-POP (KORE POP) AKIMI ve Z KUŞAĞI ERGENLERDE OLUMSUZ ETKİSİ
K-Pop; pop, rock, hip hop, R&B ve elektronik müziği birleştiren yepyeni bir tür olarak, Kore popunu anlatan bir terim. Türün ilk çıkışı 90'lara, Güney Koreli pop müziğin 'Gayo' olarak anıldığı yıllara kadar uzanıyor. 1992'de Seo Taiji ve Boys grupları sayesinde adı iyiden iyiye duyulmaya başladı. Böylece dünya, pop müzikten farklı ama biraz da benzeyen, yepyeni bir tarz ve türle tanışmış oldu.
Güney Kore'den dünyaya yayılan K-pop çılgınlığı özellikle Z kuşağı ile Y kuşağını açık hedef haline getirdi. Gençler arasında hızlıca yayılan ve ‘örnek' alınan bu gruplar tarzları, yaklaşımları ve imajlarıyla birçok sorunu da beraberinde getiriyor.
K-POP tarzı müziklerle ilgili son günlerde sarsıcı iddialar ortaya atıldı. Akımın en çok 12 - 18 yaş arasında etkili olduğu iddia edilirken özellikle bu akım nedeniyle gençlerin cinsiyetsizleştirildiği öne sürülüyor. Ayrıca aile bağlarının bu akımla birlikte zayıflatıldığı ve gençlerin bu akım nedeniyle ailelerinden kopma tehlikesiyle karşı karşıya oldukları çeşitli yazar ve kanaat önderlerince dile getirildi. Ancak tüm bunlarla beraber K-Pop ile ilgili iddiaların referans noktasını oluşturacak yayınlanmış bir çalışma ve resmi bir karar bulunmuyor.
Gençler ergenlik dönemlerinde "ben kimim, nereye yönelmeliyim, niçin?' soruları sorarak bir kimlik karmaşası yaşar. bu kimlik kaosu içinde ilgi duyduğu kimlikle özdeşim kurmaya çalışır ve onu kendine model alır. Bu dönem içinde gençlerin kendilerini mutlu edeceği örnekler yoksa bağlanacağı bir destek arar, bu tarzdaki gruplar veya herhangi bir bilgisayar oyununun da gençleri ciddi şekilde etkileyip kendilerine bağlayabilir
Cinsiyetsizlik Öneriyor
Kore'nin kültür ihracı ve müzik sektöründeki ekonomik etkinliğini arttırmak üzere devlet politikası olarak bu tür grupları desteklediği bilinnen bir gerçek."Nötr cinsiyet adını verdikleri bir akımla ergenlik döneminde bütün cinsiyetlere aynı mesafede durmayı ve cinsiyeti ergenlikten sonra kendi iradesiyle seçmeyi hedefleyen bu düşünce, cinsiyetsizlik noktasında bir farkındalık oluşturarak, baskın cinsiyet yöneliminin önüne geçmeyi amaçlıyor.
BTS gibi K-Pop gruplarının LGBT renkleri olan gökkuşağı sembollerini kıyafetlerinde kullanıyor. Aşırı bir makyaj yaparak, metroseksüel bir görüntü ile 'orta bir cins' görüntüsü veriyorlar. Her cinsiyete eşit mesafede olmayı hedefliyorlar.
Z Kuşağı İle Y Kuşağı Arasında Çatışma Çıkarmak Ve Açık Hedef Haline Getirmek
Özellikle 'internetin içine doğan' Z kuşağı ile Y kuşağı bu konuda savunmasız hale geliyor. Doğru yönlendirilmeyen ve denetlenmeyen çocuklar suiistimale açık birer hedef haline geliyor. Popüler olan 'alt kültür' haline geliyor.
Ailelerin gerekli denetimi sağlaması gerekiyor İlk başta küçüklükten itibaren doğru ve sağlıklı bir şekilde verilmesi gereken değerler eğitimidir. Binanın temeli gibi düşünün. Değerler sağlamsa birey, genç savrulmaz. Bir diğeri ise ebeveynin çocukla olan ilişkisinde gizlidir. Ne kadar güvenli, etkili ilişki o kadar az savrulma demektir. Ne kadar kopuk, sorunlu ilişki o kadar çok savrulma demektir. Bağların kuvvetli olsun ki çabuk kopmasın.