Davranış Sapması

Fikir Yazıları - HASAN GÜNEŞ

Davranış Sapması

Davranış sapması, bir toplumun ya da toplumsal grubun kurallarına ya da düzgülerine aykırı biçimde davranmasıdır. Elbette, hemen hemen her toplumsal grupta davranış sapmasıyla karşılaşmak olasılığı vardır. Ailelerde de davranış sapmaları gör­mek mümkündür.

Kadınların ve çocukların fiziksel ve psikolojik şiddetle karşılaştığı haberleri her gün medyada yer almaktadır. Özellikle, ço­cukların şiddet görerek büyümesi, geleceğin sorunlu yetişkinlerini yaratmaktadır. Şiddete uğrayan çocuklar anne ve baba oldukların da çocuklarına şiddet uyguladıkları görülmektedir. Böy­lece bir kısır döngü devam ede gelmektedir.

Şiddet görerek yetişen çocuklar, gelecekte otoriter tutum ve davranışları benimsemektedirler. Bu durumun özellikle demokratik değerlerin yaşatılması adına kabul edilir tarafı olamaz.

Tabii ki davranış sapması aile kurumlarımızla sınırlı değildir. Özellikle, kurumlarda da davranış sapması görülmektedir. Çalışanlar hem yöneticilerden hem de meslektaşlarından mobbinge uğrayabilmektedir. Böyle bir yaklaşım mobbingle karşılaşmış ça­lışanların psikolojik sorunlarına neden olmaktadır.

Diğer taraftan; yöneticilerin de çalışanları arasında kayırmacılık gibi davranış sapmalarına da rastlamak mümkündür.

Özellikle kamu kurumlarında otoriteler, siyasi kararlarla ata­malar yapmaktadırlar. Bu yaklaşım çalışanların düşük moralle çalışmalarına ve verim kaybına neden olmaktadır. Siyasi atamalarda liyakatin gözetilmemesi, ülkemiz için kayıplar yaratmaktadır. Dolayısıyla zafiyete uğrayan kurumlarda işgücü kayıpları ya­şanmaktadır.

Diğer taraftan, davranış sapmalarının görüldüğü alanlardan biri de siyasi çevreler olmaktadır. Devletin olanaklarını belirli kesimler lehine kullanmak hangi hakkaniyet ölçüsüyle açıklanabilir?

HASAN GÜNEŞ