Kolaylaştırılmış Öğrenme Basamakları 4

Yaşam Bilimleri - UĞUR ÖZEREN

Kolaylaştırılmış Öğrenme Basamakları 4
‘’Eğitimin kalbi, öğrenci ve öğretmen arasındaki ilişkide yatar. Diğer her şey bu ilişkinin nasıl verimli ve başarılı olduğuna bağlıdır. ‘’
‘’Ken Robinson’’
Etkin bireyler olarak bugünün öğrencileri, birçok fonksiyonel ve kritik düşünme yetkinliklerine sahip olmalıdırlar. Öğrenme çıktılarını planlamak, bu süreci düşündüğümüzde dönüşümün yerine oturmasında büyük önem kazanmaktadır. Öğrenme işlemlerinin gerçekleşebilmesi için, hazırlanan içeriklerin anlaşılabilir olması ve yaşam içerisinde kullanım alanı bulabilmesi öğrencilerimizin ‘’Kolaylaştırılmış Öğrenme Basamaklarını’’ çıkarken öğrencileri ve mentörü olan öğretmenlerimize yardımcı olacaktır.
Ne için eğitim ve öğretim yapıyoruz? sorusunun cevabı her zaman gelecek cevabı ile ilişkili olarak verilir. Yakın gelecek, uzak gelecek düşüncesi ile değil etkili okul ortamı üzerine yoğunlaşmak okullarımızın gelişimi kalıcı kılacaktır.
Etkili okul ortamının sağlanması için; öğretmenler arası iletişim ve öğretim çalışmaların beraber planlanmasının yanı sıra dönüşümsel liderliğin etkin ortaya konulması süreci aktifleştirecek gücü sağlayacaktır. Zaman planlamasının doğru yapabilme becerisi ile öğrenci ve öğretmen 21. Yüzyıl yeteneklerinin öğrencilere kazandırılması için en önemli kıstaslardan birisi olacaktır.
Hızla bir dijital dönüşüm yaşayarak geldiğimiz bu dönem de yaşam, eğitim, öğretim ve çalışma hayatı için geçerli olan yeni normlar belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır.


21. yüzyıl yetkinlikleri olarak isimlendirdiğimiz bu yeterlilikleri üç ana alanda gruplandırabiliriz:
Öğrenme ve yenilik becerileri:
1.Eleştirel düşünme ve problem çözme,
2. İletişim ve iş birliği,
3.Yaratıcılık ve yenilikçilik

Dijital okuryazarlık becerileri:
1. Bilgi okuryazarlığı,
2. Medya okuryazarlığı,
3. Bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) okuryazarlığı

Kariyer ve yaşambecerileri:

1.Esneklik ve uyarlanabilirlik,
2.İnisiyatif ve öz yönetim,
3. Sosyal ve kültürler arası etkileşim,
4.Üretkenlik ve hesap verebilirlik


Değişen ve dönüşen dijital okullarda başarı, iş birliği ve başkaları ile iletişimi yönetmek giderek daha önemli hale gelecektir. Yarına hazır olmak için, bugünü yarın için planlamak ve harekete geçmek öğrencilerin öğrenme deneyimleri yaşamasını kolaylaştıracaktır. Öğrencilerin öğrenme sorumluluklarını alması, karar verme ve sonuçlarını kabul etmesi, duygularının farkına vararak yönetilmesi, iletişim dilinin etkili ve sonuç almaya yönelik kullanımı bu süresin anahtarları olacaktır.
Kolaylaştırılmış Öğrenme Basamakları 4’de görüşmek üzere,
Varolun
"Eğer yanlış yapmaya hazırlıklı değilseniz, hiç bir zaman orijinal birşey bulamazsınız."
‘’Ken Robinson’’